Grubeša

Čeka se mišljenje: Izrada zakona o VSTV-u u završnoj fazi

Grubeša je najavio da će nastaviti i dalje raditi na svim poslovima iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH.
Vijesti / Politika | 03. 02. 2021. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša populističkim je nazvao zahtjev Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH koja je zatražila njegovu smjenu.

''Nezahvalno je govoriti o svom radu pogotovo kada su svi političari i oni koje se bave politikom, negativno okarakterizirani. Svaki put sam stajao na strani pravosuđa i tražio od svih zainteresiranih institucija i pojedinaca da poboljšamo, kako je god moguće, rad u pravosuđu'', dodao je.

Ističe da je na takav način shvatio i Privremenu istražnu komisiju i s obzirom da su mu uputili zahtjev za prisustvo na sjednici on im je odgovorio da nije u mogućnosti to učiniti iz opravdanih razloga.

Podvukao je da je Ministarstvo pravde u godini pandemije otvorilo državni zatvor, instituciju u kojoj je zaposleno više od 200 osoba te da su prvi uputili zakon koji govori o rokovima u pravosudnim institucijama, ali koji još uvijek nije usvojen.

Video: Grubeša: Izrada zakona o VSTV-u u završnoj je fazi

Grubeša je najavio da će nastaviti i dalje raditi na svim poslovima iz nadležnosti Ministarstva pravde BiH.

Na pitanje novinara o potrebi usvajanja novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), što je jedan od prioriteta iskazanih u Mišljenju Europske komisije, ministar je pojasnio da je njegova izrada u završnoj fazi, ali se sada čeka mišljenje Venecijanske komisije kako bi on bio upućen u parlamentarnu proceduru.

Na sjednici Vijeća ministara BiH trebao je biti razmatran Prijedlog odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ali to je odgođeno, kaže Grubeša.

Kako je pojasnio zamjenski članovi Nadzornog tijela koji dolaze iz različitih institucija nisu bili nacionalno izbalansirani te je upućen zahtjev da se dostave imena novih članova, izražavajući očekivanje da će to pitanje biti riješeno na narednoj sjednici Vijeća ministara.

U rujnu prošle godine nakon dvije godine neusvajanja i urgiranja Ministarstva pravde BiH, usvojena je Revidirana strategija uz Aneks B kojim su precizirane stvari koje se odnose na predmete protiv osoba s A-liste Pravila puta, regionalnu suradnju, načine rada i sastav Nadzornog tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close