76. godišnjica Bleiburške tragedije

Grlić Radman u Stocu: Hrvatski narod je bio žrtva svih ideologija

Vijesti / Politika | 22. 05. 2021. u 19:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u subotu u Stocu, gdje je sudjelovao na obilježavanju 76. godišnjice Bleiburške tragedije i križnog puta, kako je hrvatski narod bio žrtva svih ideologija, od fašističke, nacističke do komunističke.

"Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske danas sam ovdje na obilježavanju 76. godišnjice Bleiburške tragedije, križnog puta, svih križnih putova ili marševa smrti na Radimlji, gdje je prije 76 godina bilo jedno veliko stratište, gdje su komunistički zločinci počinili velika ubojstva. Ubijali su ljude, i civile i zarobljenike, bez suda, bez presude. To je zapravo jedno strašno poglavlje u hrvatskoj prošlosti", izjavio je novinarima hrvatski ministar Grlić Radman.

Istaknuo je kako je hrvatski narod mali narod te da je bio žrtva svih ideologija, jednako fašističke, nacističke, a tako i komunističke.

Foto: Bljesak.info / Grlić Radman u Stocu: Hrvatski narod je bio žrtva svih ideologija

"Osobito u svibnju 1945. godine, od Bleiburga pa kroz cijelu tadašnju bivšu državu, Jadransko more, su ubijani ljudi, bicani su u zajedničke jame. Nevini civili su ovdje, djevojke, žene u narodnim nošnjama ubijane bez suda i presude", rekao je hrvatski ministar Grlić Radman nakon susreta s načelnikom Stoca Stjepanom Boškovićem.

Grlić Radman je dodao kako je hrvatski narod bio tijekom svih tih godina izložen jednom nesmiljenom komunističkom nasilju do 1990. godine.

"Ali tada je evo ovdje baš grad Stolac, koji je na neki način u isto vrijeme i srast i civilizacija i kultura, ali opet i jedan prirodni recipijent tolerancije svih kultura, snažnog identiteta, a hrvatski narod ovdje autohtoni narod od pamtivijeka na svojim ognjištima, uspio izdržati sve one opasnosti još od otomanskih vremena, Austrijske okupacije, Kraljevine Jugoslavije, pa sigurno da i u 21. stoljeću očekujemo da Hrvati u BiH zadrže svoj vlastiti identitet, da imaju pravo na legitimitet biranja vlastitih predstavnika", naglasio je hrvatski ministar.

Foto: Bljesak.info / Grlić Radman u Stocu: Hrvatski narod je bio žrtva svih ideologija

Grlić Radman je rekao kako je ovaj prostor 1992. uspio odoliti velikosrpskoj ideologiji osvajanja ovih prostora.

"Stolac je uspio izboriti slobodu i ovdje su Hrvati koji se bore zapravo za svoj grad i prosperoitet ovog grada", naglasio je.

Dodao je kako mu je drago što je danas u Stocu razgovarao o budućim projektima i prekograničnoj suradnji te što je u razgovoru s načelnikom mogao čuti da imaju vrlo optimističnu i vrlo perspektivnu viziju razvoja Stoca.     

"Mi smo dotaknuli samo neke teme od zajedničkog interesa i tu će hrvatska vlada snažno podržati razvoj ovog kraja", kazao je Grlić Radman.

Upitan kakva očekivanja ima oko izmjena Izbornog zakona BiH, odgovorio je kako "mi ne možemo dozvoliti da hrvatski narod u BiH bude zakinut u temeljnim pravima koja je ostvario i temeljem Daytonskog sporazuma".

"Ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, institucionalno funkcionalnu, prosperitetnu, onda se mora donijeti Izborni zakon koji će biti refleksija tog jednog stanja koje može garantirati i jamčiti sva ona prava koja sva tri konstitutivna naroda trebaju imati i svi građani koji trebaju uživati ta prava", kazao je hrvatski ministar Grlić Radman.

Foto: Bljesak.info / Grlić Radman u Stocu: Hrvatski narod je bio žrtva svih ideologija

Načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković zahvalio je hrvatskom ministru na posjetu, kazavši kako je riječ o izrazitom prijatelju naroda Bosne i Hercegovine te zagovaratelju puta ulaska BiH u Europsku uniju.

"Danas smo se dodirnuli svih tih pitanja kao i povoda današnjeg posjeta - obilježavanja Bleiburške žrtve hrvatskog naroda. Razgovarali smo također o svim pitanjima vezanim za samu općinu Stolac i gdje Republika Hrvatska može pomoći temeljem suradnje BiH i RH. Ja se nadam da će se ova suradnja nastaviti i da sve što je do sada Republika Hrvatska pomagala svim narodima u BiH pa i svim narodima koji žive u općini Stolac, da će se to nastaviti i ubuduće", kazao je Bošković.     

Foto: Bljesak.info / Grlić Radman u Stocu: Hrvatski narod je bio žrtva svih ideologija

Na sastanku ministra Gordana Grlić Radmana i načelnik Stjepana Boškovića sudjelovao je i predsjednik HDZ-a BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

Nakon obraćanja medijima, održana je komemoracija na Radimlji kod Stoca, gdje su položeni vijenci i služena sveta misa. 

Kopirati
Drag cursor here to close