Problem Izbornog zakona

Grlić Radman: Schmidt razumije stvarni problem BiH

"Izgleda kako Džaferović i Komšić smatraju da je normalno usred Europe 2021. godine politički diskriminirati svoje sugrađane hrvatske nacionalnosti", kazao je Grlić-Radman.
Vijesti / Politika | 12. 09. 2021. u 22:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je za portal Direktno kazao koliko bi za Hrvate značila promjena Izbornog zakona te koliko je realno to očekivati.

"Promjena Izbornog zakona je pitanje svih pitanja za stvarni status Hrvata u BiH, a samim time usudio bih se reći i za funkcioniranje BiH kao funkcionalne i stabilne države. Ovakav Izborni zakon je i stvorio problem konstitutivnosti Hrvata u BiH, a tu bih još jednom podsjetio i da je status konstitutivnog naroda Hrvatima zajamčen samim Ustavom BiH", kazao je Grlić Radman.

Politička diskriminacija

On u svojoj izjavi dalje tvrdi da je sam optimističan što se tiče promjene Izbornog zakona.

"Vidimo da naši partneri i saveznici na međunarodnoj sceni shvaćaju kako je to jedini način da BiH napokon postane funkcionalna i stabilna država, a uz to i vjerodostojan kandidat za pristupanje u EU. Dakle, još jednom bih istaknuo, BiH je već stoljećima višenacionalna i multireligijska zemlja koja ima bremenito povijesno nasljeđe, te jedino može funkcionirati kao uređena konsocijacijska demokracija.

Naravno, osim pitanja dugogodišnje političke diskriminacije Hrvata, koje je jasno utvrđeno u presudi Ustavnog suda u slučaju Ljubić, promjene Izbornog zakona moraju riješiti i druge diskriminacije koje su utvrđene presudama Europskog suda za ljudska prava", rekao je hrvatski ministar.

On dalje tvrdi da analize u brojnim slučajevima koje su provedene na raznim izbornim razinama od Predsjedništva BiH, Doma Naroda BiH i lokalne samouprave vrlo jasno pokazuju preglasavanje Hrvata od strane brojnijih Bošnjaka.

"Ovakve izjave Džaferovića, ali i nekih drugih političkih aktera u BiH imaju vrlo jasan cilj – zamagliti jasnu činjenicu da se preglasavanje Hrvata kontinuirano događa", kazao je Gordan Grlić Radman.

Ključna konstruktivnost

"Naravno, svakom dobronamjernom je jasno zašto je politička struktura BiH ovako konstruirana – a to je da se omogući biranje legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda BiH", dodao je.

Naglasio je da Hrvatska pozdravlja izbor novog visokog predstavnika "ali da su uoči njegovog dolaska također ukazali na neke demokratske deficite koji proizlaze iz položaja predstavnika OHR-a".

"Uz to, prvi dani rada Schmidta pokazuju kako razumije stvarni problem BiH koji je nastao zbog organizirane političke diskriminacije Hrvata. Međutim, izgleda kako Džaferović i Komšić smatraju kako je normalno usred Europe 2021. godine politički diskriminirati svoje sugrađane hrvatske nacionalnosti.

A o političkom moralu Komšića sam već više puta govorio. Pa nađite samo jedan njegov službeni posjet i susret s Hrvatima u BiH, iako je politički ciljano uzurpirao mjesto njihovog političkog predstavnika", pojasnio je Grlić Radman te je dodao da Hrvatima nitko nije poklonio njihova prava već su ih dobili Daytonom.

Kopirati
Drag cursor here to close