Palmerov prijedlog

Grlić Radman: Podržavamo svaku aktivnost koja vodi promjeni Izbornog zakona

"Podržavamo svaku aktivnost koja vodi u smjeru promjene izbornog zakona na načelima ravnopravnosti i jednakosti. Želimo dati tome doprinos, ali prepustiti liderima triju naroda da odluče o vlastitoj sudbini", istaknuo je.
Vijesti / Politika | 01. 10. 2021. u 19:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je nakon sastanka s hrvatskim veleposlanicima kako se premalo poznaju prilike u BiH, njezina povijest i multietnički karakter.

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković i Grlić Radman sudjelovali su na sastanku s veleposlanicima u hotelu Sheraton u povodu slovenskog predsjedanja EU-om.

Više pažnje za BiH

Premijer je "doista izdašno govorio o pitanju Bosne i Hercegovine" te je "posredno uputio i određenu poruku da bi se trebalo malo više posvetiti pozornosti Bosni i Hercegovini", kazao je Grlić Radman novinarima.

"Imamo osjećaj da nema dovoljno poznavanja njene povijesti, prilika i multietničkog karaktera", dodao je.

Ipak, kazao je da su veleposlanici sastanku "pokazali veliki interes za Bosnu i Hercegovinu".

Ministar je rekao da "nema još sve informacije" o prijedlogu američkog dužnosnika Matthewa Palmera o ukidanju etničkih prefiksa kod izbora članova državnog vrha, koju su odbacili predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

Promjena izbornog zakona

"Podržavamo svaku aktivnost koja vodi u smjeru promjene izbornog zakona na načelima ravnopravnosti i jednakosti. Želimo dati tome doprinos, ali prepustiti liderima triju naroda da odluče o vlastitoj sudbini", istaknuo je.

Zagreb i predstavnici bosanskohercegovačkih Hrvata zalažu se za promjenu izbornog zakona do izbora 2022., kojom bi se onemogućila dosadašnja praksa da brojniji Bošnjaci mogu izabrati hrvatskog člana predsjedništva i dio zastupnika u Domu naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je ponovio da Hrvatska želi izborni zakon po kojemu bi "svaki narod birao svog legitimnog predstavnika".

"Nadamo se da bi izborni zakon trebao biti upravo jedna podloga kojom bi se zadovoljila jednakopravnost, kojom bi se eliminirali svi oblici nejednakosti i diskriminacije", rekao je.

Sudionici sastanka su također razgovarali o perspektivi europske strateške autonomije, europskom putu zemalja zapadnog Balkana, stanju u Afganistanu i političkoj situaciji u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close