Grlić Radman

Požari govore o vlasti u BiH

Da nije bilo Vlade RH, ne bismo imali ugašene požare na dvama područjima u BiH, smatra hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman
Vijesti / Politika | 17. 08. 2021. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Možda požari u BiH najbolje govore o tome kako tu nedostaje potpore središnjih vlasti. Da nije bilo Vlade RH, ne bismo imali ugašene požare na dvama područjima'', rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman komentirajući pomoć susjedne Republike Hrvatske u gašenju požara u BiH.

Grlić Radman je u razgovoru za Večernji list spomenuo svoj nedavni posjet BiH, a između ostalog i posjete velikom požarištu u Tomislavgradu zajedno s predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem.

''Zajedno smo obišli i područje Tomislavgrada u duvanjskome kraju gdje su harali požari. Da nije bilo kanadera koje je promptno uputila Vlada Republike Hrvatske, pitanje je kakve bi bile posljedice vatrene stihije koja se približila kućama. Na kraju su ti požari stavljeni pod nadzor'', kazao je grlić-Radman, koji je ustanovio da Hrvatska stalno pokazuje solidarnost.

''Mi smo gasili požare i na poziv ministra vanjskih poslova Turske i ministra vanjskih poslova Grčke. Na području Hrvatske naši kanaderi djelovali su na poziv lokalne zajednice. Gašenje požara u Širokom Brijegu, koje je bilo koordinirano u nedjelju na Veliku Gospu, ili prije toga kod Tomislavgrada zapravo pokazuje kako su nama jednako pri srcu i Široki Brijeg i Tomislavgrad, kao i Nadin, Aržano, svi gradovi koje je ugrozio požar. Tu, naravno, pokazujemo ne samo solidarnost nego i čin zajedništva u teškim situacijama'', rekao je hrvatski šef diplomacije.

Odgovarajući na novinarski upit o komercijalnom iznajmljivanju zrakoplova, rekao je da je to stvar dogovora dviju strana, napominjući da su angažirali kanadere sukladno bilateralnom sporazumu o uzajamnoj pomoći.

''Veseli činjenica da je Hrvatska opremljena i ekipirana kako bi mogla pomoći. U razgovorima sa županom Splitsko-dalmatinske županije (Blaženko Boban), pa i nekim načelnicima općina iskazana je spremnost za pomoć u gašenju požara u okolici Tomislavgrada sa svojim vatrogasnim postrojbama'', konstatirao je.

Komentirajući izborne reforme u BiH, Grlić Radman je rekao da je svatko tko je odgovoran, posve sigurno bi trebao raditi na promjeni Izbornoga zakona, čija izmjena jedina jamči stabilnost Bosne i Hercegovine kroz jednakopravnost triju konstitutivnih naroda, ali i građana.

''To u biti znači da se mogu birati legitimni politički predstavnici. Izmjena zakona u tome smjeru sada najsnažnije može doprinijeti stabilnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine. Možda ovi požari najbolje govore o tome kako tu nedostaje potpore središnjih vlasti. Da nije bilo Vlade RH, ne bismo imali ugašene požare na dvama područjima'', zaključio je Grlić Radman.

Kopirati
Drag cursor here to close