Rotacije

HDZ: Opstruiranje izbora je šamar Mostarcima

Apeliraju na svijest svih vijećnika da se ne izruguje demokratska volja birača niti ugrožava ono što je trebao i mora biti pomak nakon dugih 12 godina.
Vijesti / Politika | 12. 02. 2021. u 19:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izborni proces na kojega smo čekali 12 godina ponovno se ugrožava, poručuje GO HDZ BiH Mostar. 

U priopćenju navode kako je zahtjev bošnjačkih stranaka izravno protiv Statuta kojeg je nametnuo OHR, jednako kao što je bilo i javno glasanje za gradonačelnika.

''Pošteni, demokratski i transparentni izbori i očuvanje stvarne izborne volje žitelja Mostara svima nam mora biti prioritet kako bi Mostar transformirali u europski grad. Odluka Kluba Bošnjaka o još jednom prekidu sjednice zbog konzultacija vodi nas u daljnje pogoršanje političke situacije i međunacionalnih odnosa'', istaknuto je.

Poručuju kako ''nismo na vrijeme u Mostaru onemogućili i osudili protuzakonitosti, spasili vladavinu prava i integritet izbornog procesa''.

Navode da sada svi skupa moraju čvrsto i odgovorno stati iza povjerene dužnosti te konačno prestati zatvarati oči pred grubim kršenjem vrijednosti koje nazivamo europskima, a temelj su budućeg djelovanja.

GO HDZ BiH Mostar poziva Klub Bošnjaka u gradskom vijeću Mostara na apsolutnu podršku u borbi za pošten, demokratski i transparentan izborni proces gradonačelnika koji nosi preveliku važnost i za europski Mostar i za europsku BiH, a relevantne međunarodne partnere da učine sve u cilju očuvanja odavno narušenog integriteta izbora u Mostaru.

Također, pozivaju sve vijećnike na konačno preuzimanje odgovornosti i okončanje procesa odabira gradonačelnika, kako bi Grad Mostar dobio priliku za demokratizaciju i razvoj. Apeliraju na svijest svih vijećnika da se ne izruguje demokratska volja birača niti ugrožava ono što je trebao i mora biti pomak nakon dugih 12 godina.

''Gradski odbor HDZ-a BiH naglašava da nikakvo dodatno kompliciranje stvari nikome ne treba. Sjednica Gradskog vijeća Mostara pomjerena za ponedjeljak mora se konačno i završiti izborom gradonačelnika, a nakon toga održati i izvanredna sjednica Vijeća kako bi se usvojila odluka o privremenom financiranju za nesmetano funkcioniranje svih službi. U suprotnom, netko će morati preuzeti odgovornost za nepromišljene i bespotrebne nemjerljive posljedice, suprotne demokratskoj izbornoj volji u Gradu Mostaru'', navedeno je u priopćenju.

Riječ je o sporazumu koji predviđa rotiranje tri osobe na poziciji gradonačelnika Mostara, i to svakih 15 mjeseci. To bi prema trenutnom odnosu snaga bili vijećnici iz HDZ-a, Koalicije za Mostar i Bh. bloka. 

Podsjetimo kako se desetominutna stanka koja je zatražena na početku sjednice mostarskog Gradskog vijeća u petak oduljila na sat vremena, a potom je Irma Baralija predložila da se sjednica odgodi do ponedjeljka. Sljedeća sjednica je zakazana za ponedjeljak, a u drugom krugu izbor je ostao na Mariju Kordiću i Zlatku Guzinu.

Ideju Bh. bloka da Mostar dobije gradonačelnika koji bi se rotirao svakih 15 mjeseci, kako navode mediji, odbio je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close