Domanovići

Gradonačelnik Čapljine nije dozvolio održavanje bajramskog koncerta

Iz MIZ-a Čapljina naglašavaju kako su uložili sve napore da riješe ovaj nesporazum i pribave potrebnu dozvolu
Vijesti / Politika | 15. 08. 2019. u 20:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medžlis Islamske zajednice (IZ) Čapljina oglasio se priopćenjem za javnost u kojem se ističe kako čapljinski gradonačelnik Smiljan Vidić nije dozvolio održavanje bajramskog koncerta ispred Osnovne škole u Domanovićima sugerirajući da se koncert održi u kino dovrani hotela "Mogorjelo", koja, kako navode, ni prostorno ni kapacitetom ne odgovara potrebama koncerta. 

''S obzirom da ovu školu pohađa većina povratničke bošnjačke djece i da je smještena u centru Dubravske visoravni školsko dvorište smatrali smo najprikladnijim mjestom za održavanje koncerta duhovne muzike'', ističe predsjednik Medžlisa IZ-a Čapljina Izedin Kurtović. 

Na koncertu su trebali nastupiti najpoznatiji solisti ilahija i kasida Armin Muzaferija i hafiz Aziz Alili, kulturno umjetnička društva ''Kolo Dubravsko'' i ''Počiteljski tamburaši'' pa su, kako naglašava, očekivali veći broj posjetitelja nego ranijih godina. 

Foto: MIZ Čapljina / Odgovor gradonačenika

''Nije nam jasno zašto bi nekome smetalo da bajramski koncert organiziramo baš tu. Od gradonačelnika Vidića smo najprije usmenim putem zatražili odobrenje, a potom uputili i pismeni zahtjev kojeg smo potpisali predsjednik Preporoda Aldin Boškailo i ja. Gradonačelnik je svoj negativan odgovor adresirao samo na Preporod i na taj način ignorirao Islamsku zajednicu. Naši odnosi, iako službeni, do sada su bili korektni'', kaže Kurtović.  

U dopisu upućenom predsjedniku Preporoda Čapljine gradonačelnik Vidić sugerirao je da se koncert održi u kino dvorani hotela "Mogorjelo" koja, kako navode iz MIZ-a Čapljina, ni prostorno ni kapacitetom ne odgovara potrebama koncerta. 

"Uz odluku da se koncert ne može održati ispred Osnovne škole Vidić je naglasio kako Općina ne može garantirati sigurnost učesnicima programa zbog, kako to stoji u dopisu, gustog prometa. Više je već očigledno da je ovakvim izgovorima Vidić neutralizirao bilo kakvu pomisao na dobru volju jer reguliranje prometa i osiguravanje javnih skupova nije u njegovoj nadležnosti, već u nadležnosti Policijske uprave. Usprkos činjenici da je Medžlis IZ-a Čapljina, nažalost, bio dobio odobrenja od resornog ministarstva i Policijske uprave Čapljina, dozvolu za održavanje koncerta nije dao Grad Čapljina na čelu s gradonačelnikom Vidićem", navodi se u priopćenju. 

Iz MIZ-a Čapljina naglašavaju kako su uložili sve napore da riješe ovaj nesporazum i pribave potrebnu dozvolu, ali da im to nije pošlo za rukom te da zbog kratkoće vremena nisu mogli uraditi sve pripreme za eventualno održavanje koncerta na drugoj lokaciji. 

"Kao ozbiljna institucija ne želimo nasjedati na bilo kakve provokacije i ne želimo bilo koga dovoditi u neugodnu situaciju zbog čega se ovaj koncert i nije održao, izrazivši nadu da će u budućnosti Grad Čapljina i gradonačelnik imati više razumijevanja prema bošnjačkim institucijama te da neće imati problema oko organizacije važnih kulturnih i vjerskih manifestacija", istaknuli su iz Medžlisa Islamske zajednice Čapljina. 

Kopirati
Drag cursor here to close