Lokalni izbori

Građani većinom poštuju epidemiološke mjere

''Ovo je jedini dan kada se političari plaše naroda'', rekao je stariji gospodin.
Vijesti / Politika | 15. 11. 2020. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Birališta za lokalne izbore 2020. otvorena su točno u sedam sati.

Kako piše Avaz, na pojedinim mjestima građani su poranili kako bi ispunili svoju građansku dužnost. Međutim, na nekim biračkim mjestima nije bilo mnogo ljudi.  

Higijensko-epidemiološke mjere se poštuju, navodi sarajevski medij. Pri ulasku u objekt se mjeri temperatura, dok se pri registraciji dezinficiraju ruke. Također, bez maske se ne može proći, a zaduženi upozoravaju na održavanje distance.

''Ovo je jedini dan kada se političari plaše naroda'', rekao je stariji gospodin.

Sarajevski epidemiolog Ednan Drljević savjetuje sve glasače širom BiH da dok čekaju da uđu u zajedničku prostoriju za glasovanje, drže razmak od najmanje dva metra, jer na taj način smanjuju mogućnost zaraze.

''U prostoriji kao što je školska učionica ili veća sala na 4-5 kvadrata treba da bude jedna osoba, što znači da u jednom momentu unutra može da bude od šest do sedam osoba. Također, obavezno je nošenje maske te je moja preporuka da se vrši obavezna dezinfekcija ruku'', kaže Drljević.

Dodaje da na ulazu u biralište stoji jedna osoba i provjerava prije ulaska u prostoriju ima li svako svoju olovku, jer jednu olovku ne smije koristiti više osoba, te ako je nemaju da im se daju dezinficirane. Također je naveo da svi što manje stvari dodiruju prilikom glasovanja te da prilikom izlaska iz prostorije ponovo obavezno dezinficiraju ruke.

''Važno je napomenuti da oni koji idu glasovati svojim automobilom obavezno nose masku i da bude što manje osoba u vozilu. Preporuka je da to budu uglavnom osobe iz domaćinstva, nikako neko drugi. Ako dolazite javnim prijevozom, obavezna je distanca, maska i dezinfekcija ruku'', naveo je Drljević.

Kopirati
Drag cursor here to close