Zbog Crne Gore

Grad Trebinje pozvao građane na prosvjed

Iz Gradske uprave Grada Trebinja pozivaju građane da im se pridruže na mirnom skupu koji počinje u 19.30 sati.
Vijesti / Politika | 29. 12. 2019. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na trebinjskom Trgu slobode u nedjelju navečer će biti održan skup podrške pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj povodom usvajanja diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iz Gradske uprave Grada Trebinja pozivaju građane da im se pridruže na mirnom skupu koji počinje u 19.30 sati.

"Hercegovci i Crnogorci su jedan narod, koji diše jednim plućima i kod koga kuca jedno srce - srce ponosa i hrabrosti. Pokažimo i ovaj put da smo svetosavski narod, narod Svetog Vasilija Ostroškog i Petra Cetinjskog, narod kome su na prvom mjestu sloga, jedinstvo i čuvanje identiteta, jezika i vjere pravoslavne", navodi se u pozivu koji je potpisao gradonačelnik Mirko Ćurić.

Ćurić je pozvao sugrađane da večeras u 18.00 sati dođu u Saborni hram Svetog preobraženja Gospodnjeg, gdje će zajedno prisustvovati večernjem bogosluženju s molebanom, a zatim se mirno i dostojanstveno uputiti kao Tru slobode, odakle će biti poslana jasna poruka crnogorskoj vlasti.

"Poštujemo svaku državu i svačije pravo, ali pitanje naših svetinja je iznad svake države i iznad svakog prava, jer su one simbol našeg opstanka kroz vijekove, a posebno u onom vremenu kada država nije mogla da opstane, već je narod okupljala Srpska pravoslavna crkva i njezini velikodostojnici", naveo je Ćurić.

Istaknuo je kako danas srpski narod u Crnoj Gori okuplja Mitropolija crnogorsko-primorska na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, a da je posljednji akt crnogorske vlasti protiv svetinja, u najmanju ruku, sraman, nedopustiv, nedemokratski i protiv slobode vjeroispovijesti kao prava svakog čovjeka.

Večernju službu sa molebanom služiće NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, koji će se i obratiti građanima na Trgu slobode, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close