''Da stane na noge''

Grad Mostar posudio MoParkingu pola milijuna KM

Vijeće je Odlukom obvezalo Javno poduzeće da Gradu ovaj iznos vrati do 31.12.2023. godine.
Vijesti / Politika | 28. 09. 2021. u 19:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo je na današnjoj sjednici Odluku o pozajmici pola milijuna KM Javnom poduzeću Mostar Parking d.o.o. Mostar, a sve u svrhu pokretanja aktivnosti vezanih za poslovanje poduzeća.

Vijeće je Odlukom obvezalo Javno poduzeće da Gradu ovaj iznos vrati do 31.12.2023. godine.

Vijeće je ovlastilo gradonačelnika Grada Mostara da potpiše Sporazum o pozajmici sa JP MO Parking i i Odjelom za financije i nekretnine - službom za proračun i financije Grada Mostara.

''JP Mostar Parking je poduzeće koje je formirano sa ciljem reguliranja mirujućeg prometa u Gradu Mostaru. Navedeno preduzeće se u svom dosadašnjem poslovanju suočilo sa mnogobrojnim problemima vezano za poslovanje iz razloga nepostojanja određenih odluka vezano za organizaciju način rada i naplatu, a koje je u međuvremenu donijelo novo Gradsko vijeće, čime su stvorene pravne pretpostavke za nesmetan rad. Obzirom da je račun JP Mostar Parking blokiran od strane Porezne uprave te da je u postupku potpisivanje sporazuma za obročnu otplatu, navedena pozajmica je potrebna da bi se djelatnost poduzeća mogla početi nesmetano odvijati'', navodi se u Odluci koju su usvojili vijećnici.

''Što se tiče parkinga, građanima smo dali prostora da se prilagode, jer mi želimo na fin način to odraditi, da to ne bude odjednom kao iz vedra neba. Bilo je dovoljno vremena, Grad Mostar je sagledao mogućnosti Javnog poduzeća MO Parking i vidio da nisu u mogućnosti sa svojim financijskim kapacitetima, jer im je blokiran račun, ući u ozbiljnu priču, kakvu mi želimo, a grad Mostar je izdvojio pozajmicu od 500 tisuća KM sa grace periodom od godinu dana dok MO Parking ne stane na svoje noge i ne bude u mogućnosti sam vraćati ova sredstva, kao i kreditna sredstva koja Grad Mostar već vraća za ovo poduzeće'', rekao je predsjedavajući GV Mostar Salem Marić.

Kaže kako ovaj kredit koji Grad uzeo 2008. godine, oko 13 milijuna KM, ''to nije bio kredit samo za MO Parking, to je bilo i za infrastrukturu, posebne za komunalno''.

''Tada smo imali dva kredita, za deponiju i MO Parking, i Grad Mostar je za MO Parking preuzeo obaveze vraćanja kredita, a za deponiju je samo bio garancija u slučaju nemogućnosti vraćanja kredita od strane poduzeća. MO Parking nije ni ušao u potpuno naplatu, išlo se dobrovoljno, tako da nemamo podatak o zaradi u proteklim godinama. Sada radimo presjek, sve ide u naplatu, a onda opomene i tužbe. Primanja su bila neznatna u odnosu na potrebe firme kada je u pitanju održavanje aparata i isplata plaća radnicima'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close