4. obljetnica polaganja svečane prisege

Grabar-Kitarović: 'Za dom spremni' nije stari hrvatski pozdrav. On je neprihvatljiv!

Istaknula je da je, kao i do sada, i dalje odlučna podupirati Hrvate u BiH u njihovom nastojanju da ostvare svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu u BiH.
Vijesti / Politika | 16. 02. 2019. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu četvrte obljetnice polaganje svečane prisege hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  u subotu se na konferenciji za novinare osvrnula na dosadašnji rad, naglasivši da je u skladu i u okvirima Ustavnih odredbi snažno štitila i promicala nacionalne interese, i kroz vanjsku politiku, obranu, sigurnosti, unutarnju politiku, predlaganje gospodarskih mjera.

 Podsjetila je da su ovlasti predsjednice Republike određene člancima 94. do 106. Ustava RH, a iako nominalno relativno uzak okvir, istaknula je, omogućio joj je aktivnosti u brojnim područjima kada to zahtijevaju nacionalni interesi.

 U vanjskoj politici snažno je promovirala što bolje pozicioniranje Hrvatske u EU-a i NATO-a, rekla je. Izdvojila je susrete s kineskim predsjednikom Xijem, predsjednicima Trumpom, Putinom, kancelarkom Merkel i drugima.

 Posebno je istaknula Inicijativu triju mora, ocijenivši je više nego uspješnom.

 "Posebno je značajna Inicijativa triju mora koja je uspjela i ima potencilja transformirati 12 zemalja EU. Unutar Inicijative triju mora Hrvatska može više napredovati. Hrvatska će tako pridonijeti energetskoj neovisnosti EU kao energetsko središtu na jugu srednje Europe. Temeljni je cilj Inicijative rast standarda i bolji život za sve naše građane", naglasila je predsjednica Grabar Kitarović na konferenciji za novinare održanoj u Uredu predsjednice Republike.

Istaknula je da je, kao i do sada, i dalje odlučna podupirati Hrvate u BiH u njihovom nastojanju da ostvare svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu u BiH.

 Posebno je naglasila važnost obrane i nacionalne sigurnosti Hrvatske , podsjetivši da se zalagala za povećanje obrambenog proračuna.

 "Dobro je biti članicom NATO saveza, ali za svoju sigurnost smo odgovorni mi sami. Izdvajanja za obranu nisu trošak. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, već se Hrvatska brani i na drugom kraju", poručila je.

"Iako nemam izvršne ovlasti u gospodarskoj i demografskoj politici, dužnost mi je štititi i promicati nacionalne interese. Imam pravo predlagati mjere i tim se pravom koristim", rekla je predsjednica.

 Naglasila je da je tijekom cijeloga mandata usmjeravala javnu raspravu u smislu rješavanja životnih pitanja. "Drago mi je da su ona, poput demografije, došla u središte zanimanja", dodala je.

 Veseli ju broj  novorođenih u Hrvatskoj u 2018. i usporavanja vala iseljavanja, ali se mora učiniti još puno više.

Založila se za pronalaženje što kvalitetnijeg rješenja za blokirane. Porezna reforma je dala neke pozitivne rezultate, no potrebno je omogućiti veće investiranje stranih i domaćih ulagača, kao i povećanje plaća i rast životnog standarda, ocijenila je. 

 Podsjetivši da je Vladi predlagala demografske mjere rekla je kako joj je drago da su u međuvremenu doneseni zakoni za koje smatra da će pomoći demografskoj obnovi otočnih i brdsko-planinskih područja, prenosi Hina.

 Rekla je i da se od početka mandata zalagala za obrazovnu reformu naglasivši važnost STEM i dualnog obrazovanja.

 Osvrnula se i na izmještanje Ureda predsjednice Republike, podsjetivši da je u proteklom razdoblju, posjetila sve  gradove i županije te Grad Zagreb. Drago joj je što je došlo i do nekih konkretnih pomaka.

"Svugdje sam osjetila snažno domoljublje, utemeljeno na vjeri u Hrvatsku i njezine mogućnosti. Čvrsto vjerujem da Hrvatska može bolje", rekla je na kraju govora predsjednica Grabar-Kitarović, nakon čega su uslijedila novinarska pitanja.

Na pitanje treba li Hrvatskoj realnije suočavanje s ustaškom prošlošću i smatra li i dalje da je 'za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, predsjednica je odgovorila kako je suočavanje s prošlošću potrebno, prenosi TPortal.

'Treba suočavanje s prošlošću i treba to riješiti. O tome trebaju raspravljati stručnjaci i povjesničari. Kad je riječ o pozdravu 'za dom spremni', počinila sam grešku rekavši da je to povijesni pozdrav jer mi je to u više navrata rekao netko od mojih savjetnika. Međutim, prihvaćam stav stručnjaka da to nije stari hrvatski pozdrav. Taj je pozdrav kompromitiran i neprihvatljiv', odgovorila je Grabar Kitarović.

Kopirati
Drag cursor here to close