Propaganda

Grabar-Kitarović: 'Za dom spremni' je stari hrvatski pozdrav

Vijesti / Politika | 04. 09. 2017. u 19:58 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je "za dom - spremni" stari hrvatski pozdrav, koji je, "nažalost, kompromitiran u vrijeme ustaškog režima".

Upitana u intervjuu hrvatskom RTL-u misli li da je taj pozdrav zbog toga previše kompromitiran, odgovorila je kako o tome ne bi donosila osobni sud jer nije povjesničar, ali da ima svoj stav.

"Voljela bih da se u Hrvatskoj dogovorimo i konačno postavimo neke standarde, ako je moguće zakonske okvire oko svih simbola totalitarnih režima, a ne samo 'za dom - spremni'. Ima i drugih totalitarnih režima koji se nažalost ponekad na ovim prostorima ne doživljavaju takvima, jednostavno zbog desetljeća i desetljeća propagande kojoj smo bili izloženi", poručila je Grabar-Kitarović.

Za to što je po preuzimanju predsjedničke dužnosti iz svoga ureda na Pantovčaku maknula bistu Josipa Broza Tita, dok je zagrebačka Gradska skupština prošli tjedan promijenila ime Trgu maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, kaže da su to pitanja koja dijele hrvatski narod i hrvatske građane.

"Nama podjele u ovom trenutku doista ne trebaju. Moj program utemeljen je na zajedništvu. Mislim da doista previše razgovaramo o ideološkim pitanjima i da se moramo usredotočiti na egzistencijalna pitanja", kazala je Grabar-Kitarović.

Kad je riječ o spornoj HOS-ovoj ploči u Jasenovcu, dodala je da se ne smije izgubiti iz vida kako je njezina "primarna intencija bila pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili život braneći Hrvatsku".

Kopirati
Drag cursor here to close