Prsten

Grabar-Kitarović u Mostaru: Moja politika je briga za Hrvate u BiH

U okviru svoje današnje posjete BiH Grabar Kitarović će posjetiti Bugojno i Vitez.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2019. u 13:50 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u srijedu u Mostaru kako će briga o Hrvatima u Bosni i Hercegovini ostati važan dio njezine državne politike te da će se nastaviti zauzimati za ostvarenje pune jednakopravnosti hrvatskog naroda i biranje vlastitih političkih predstavnika bez preglasavanja.

Foto: Bljesak.info / Hrvatska predsjednica u Mostaru
Foto: Bljesak.info / Hrvatska predsjednica u Mostaru
Foto: Bljesak.info / Hrvatska predsjednica u Mostaru
Foto: Bljesak.info / Hrvatska predsjednica u Mostaru
Foto: Bljesak.info / Hrvatska predsjednica u Mostaru

"Ono što jest i što će ostati moja državna politika je briga za Hrvate Bosne i Hercegovine. Hrvati imaju dvije domovine – Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. I zato neću stati dok se Hrvatima Bosne i Hercegovine ne osigura ono što im povijesno, politički i po Ustavu BiH pripada – a to je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih njihovih prava kao konstitutivnog naroda", rekla je Grabar Kitarović govoreći na svečanoj akademiji povodom prve obljetnice Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten, čije je sjedište u BiH.

Pri tome je istaknula kako treba onemogućiti da Hrvatima u BiH ubuduće drugi brojniji narodi nameću političke predstavnike na izborima.

"Hrvatskom narodu u BiH nitko više ne smije birati predstavnike, a varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i kako će nestati iz BiH. Neće! Ja ću - uz Vašu pomoć – i dalje biti jamac da se neće ponoviti zanemarivanje Hrvata BiH kao u onih predugih 15 godina moje dvojice prethodnika", istaknula je.

Hrvatska predsjednica je pozvala hrvatske gospodarstvenike da ulažu u Bosnu i Hercegovinu kako bi se zaustavilo odlazak mladih iz ove zemlje, te je navela da podaci iz BiH "upozoravaju na najsnažnije iseljavanje".

"Upravo zato potičem i hrvatske gospodarstvenike da se okrenu ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu, osnivanju novih tvrtki i pokretanju novih investicija kako bismo našim mladima omogućili posao i opstanak", dodala je.

Foto: Bljesak.info / Kolinda Grabar Kitarović u Mostaru

Grabar-Kitarović je posebno istaknula značaj Udruge Prsten, koju su u Hrvatskoj osnovali Hrvati podrijetlom iz BiH kako bi očuvali tradiciju i vrijednosti te istodobno pomogli sunarodnjake u BiH.

U dosadašnjem 14-godišnjem radu udruga Prsten, koja okuplja 3.500 članova te 200 poduzetnika, izdvojila je 15 milijuna kuna pomoći za institucije i bosanskohercegovačke Hrvate, a 3,5 milijuna kuna za stipendiranje studenata slabijeg imovnog stanja.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je i kandidatkinja HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima, kasnije popodne će posjetiti Skopaljsku Gračanicu kod Bugojna te Vitez, gdje će razgovarati s tamošnjim Hrvatima, lokalnim predstavnicima vlasti i svećenicima o položaju Hrvata.

Podsjetimo, u okviru svoje današnje posjete BiH Grabar Kitarović će posjetiti Bugojno i Vitez gdje bi se, prema najavama, trebala susresti sa svećenicima, hrvatskim dužnosnicima HDZ-a BiH, braniteljima i narodom s prostora Bugojna i Viteza.

Kopirati
Drag cursor here to close