Oštro

Grabar-Kitarović: Osuđujem velikosrpski totalitarizam i agresiju

Predsjednica Hrvatske je istaknula kako 23. kolovoza nije nimalo slučajno odabran kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.
Vijesti / Politika | 23. 08. 2019. u 18:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je u crkvi sv. Mihaela u Gračanima poručila kako osuđuje nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu, te velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku.

Nesloboda

U povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, u crkvi sv. Mihaela u Gračanima održana je misa, posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području Gračana, koje su ubijene na samom kraju Drugog svjetskog rata ili u poslijeratnom razdoblju.

Predsjednica Hrvatske je istaknula kako 23. kolovoza nije nimalo slučajno odabran kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

"Dan je to kada je prije točno 80 godina ugovoren zloglasni pakt Ribbentrop-Molotov, koji je nakon svega nekoliko dana zaživio na najkrvaviji mogući način, a potpisnicima zajamčio ostvarivanje imperijalnih ciljeva. Prošlo je od tada osamdeset godina. Rat je završio, oba su režima propala, ali brojne su posljedice njihovih zala ostale do danas", naglasila je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je taj rat završio i u Hrvatskoj, ali jednu neslobodu zamijenila je druga.

"Dok su u demokratskom svijetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i grobišta njihovih žrtava obilježena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokraciju skrivajući se pod krinkom antifašizma, krivo shvaćene pomirbe ili čak opravdanja osvete", ustvrdila je hrvatska predsjednica.

Nikad više

"Totalitarizmi su pogubni i zato što zasijecaju društvo duboko, najdublje. Otvaraju rane koje ne zacjeljuju desetljećima. Totalitarizmi su rastakali obitelji iznutra, porobljavali pojedinca, zaposjedali institucije, ubijali kulturu. Ulazili su u sve pore društva, a njihov otrovni zadah nažalost osjećamo i do dana današnjeg", istaknula je.

"Zato na ovom mjestu jasno osuđujem nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, njihove zločine nad civilima, logore, zatvore, pljačku imovine, represiju nad mišlju i riječju te jednopartijsku strahovladu. Zato na ovom mjestu jasno osuđujem velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku, totalitarni čin koji je ostavio najsvježije rane na hrvatskom tkivu. Zato mi moja dužnost prema hrvatskoj državi i hrvatskom društvu nalaže danas reći 'Nikad više'", rekla je Grabar-Kitarović.

U obilježavanju Europskog dana sjećanja u Gračanima sudjelovali su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close