Hrvati neće biti manjina

Grabar-Kitarović: Hrvatski narod u BiH je bio prva žrtva velikosrpske agresije

Grabar-Kitarović je rekla kako Hrvati u BiH neće biti nacionalna manjina.
Vijesti / Politika | 02. 12. 2017. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je kroz pune četiri godine sudjelovala u obrani Bosne i Hercegovine, istaknula je u subotu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom prijema na Pantovčaku za Hrvate iz te države.

 Predsjednica je Hrvate iz Bosne i Hercegovine primila u sklopu Dana otvorenih vrata na kojima tradicionalno ugošćuje predstavnike raznih dijelova hrvatskog društva. Na susretu u subotu, dogovorenom prije haške presude šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne, sudjelovalo je 240 predstavnika Hrvata iz BiH.



 "Nažalost, na ovaj naš susret pala je sjena tragičnih događanja u haškoj sudnici prije tri dana, u kojima smo u punoj mjeri vidjeli koliko su krhka očekivanja od ljudske pravde, proživjevši moralnu dramu šestorice naših sunarodnjaka i životnu dramu generala Slobodana Praljka", poručila je na početku svečanosti Grabar-Kitarović. 

 "Kao hrvatska predsjednica želim još jednom posve jasno reći: povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro. Povijesna je istina da je Hrvatska tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga, pruživši, sukladno međunarodnom pravu, i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti te države", naglasila je predsjednica. 

 Ponovila je kako Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je kroz pune četiri godine branila BiH, podsjetivši i da je hrvatski narod pristao na stvaranje Federacije BiH kao zajedničkog entiteta s Bošnjacima, "kako bi pridonio miru i pomirenju". 

 "S punim pokrićem u povijesnoj istini možemo reći da je hrvatski narod, organiziran u postrojbe Hrvatskog vijeća obrane, dao presudan doprinos obrani i opstojnosti BiH u prvim mjesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljnjim operacijama njezine obrane i oslobađanja", poručila je Grabar-Kitarović.

 Osim vojnog, Hrvatska je u suglasju s legalnim državnim tijelima BiH pružila i najveći mogući politički i vojni doprinos njezinoj obrani, a konstruktivnim i odgovornim sudjelovanjem u postizanju Washingtonskoga i Daytonsko-pariškog sporazuma pružila je ključnu pomoć za završetak rata i uspostavu političkog dogovora za mirnodopski razvoj te države, rekla je predsjednica.

 "Sve ovo što se dogodilo na Haškome sudu nas još više motivira da, s jedne strane, inzistiramo na utvrđivanju i promicanju povijesne istine, a, s druge strane, da se okrenemo budućnosti hrvatskoga naroda u BiH", zaključila je. 

 Upozorila je kako Hrvati u BiH nisu gosti, nego su njezin konstitutivni narod koji "u konzumiranju svojih suverenih prava ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima", te da oni "nisu bili i neće biti nacionalna manjina", niti su ičim zaslužili da ih itko takvima smatra.

 "Hrvati su u Bosni i Hercegovini stoljećima živjeli, žive i živjet će i dalje!", ustvrdila je Grabar-Kitarović.

Kopirati
Drag cursor here to close