Dvojac

Govor mržnje za dizanje cijene

Košarac je rekao kako u FBiH postoje političke snage, ali i snage kroz nevladin sektor koje veoma često afirmiraju govor mržnje koji je u BiH potpuno nepotreban.
Vijesti / Politika | 11. 06. 2018. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac smatra kako lideri Građanskog saveza u svojim istupima koriste govor mržnje jer žele sebi "podignuti cijenu", ali i zbog populizma koji ne smiruje situaciju ''u vremenu kada u BiH postoji migrantska kriza i djeluje vehabijski pokret''.

Košarac smatra kako bi bošnjačke političke organizacije iz Federacije BiH, posebno one koje se smatraju multietničkim, trebale zatražiti ispriku lidera Građanskog saveza zbog govora mržnje izrečenog na račun hrvatskih intelektualaca nakon promocije zbornika radova "Rješenje za hrvatsko pitanje u BiH".

Komentirajući istupe Emira Suljagića i Reufa Bajrovića koji su neke političke stavove iznesene na promociji proglasili "govorom mržnje, fašistoidnim tezama i konsocijacijom HDZ-ovih dobrica ćosića", te zagovarali izgon profesora Uga Vlaisavljevića iz akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu, Košarac je potvrdio da u FBiH postoje političke snage, ali i snage kroz nevladin sektor koje veoma često afirmiraju govor mržnje koji je u BiH potpuno nepotreban.

Rekao je kako je izvor takvih odnosa FBiH, odnosno političke organizacije, pojedinci, nevladin sektor kako bi polarizirali stanje pred izbore i podizali nacionalnu tenziju kod svog biračkog tijela.

Košarac je ocijenio kako je to potpuno nepotrebno i da se treba orijentirati k nekim normalnim stvarima.

"Pojedinci koji to rade organizirano, pod patronatom određenih snaga, ne doprinose boljim odnosima u BiH. Ali, to još jednom pokazuje da postoje takve snage u BiH", naveo je Košarac.

S druge strane, politički tajnik Hrvatske seljačke stranke Branimir Galić izjavio je Srni kako je Građanski savez ekstremna bošnjačka nacionalna stranka koja želi proizvesti atmosferu straha kod Bošnjaka, te za sve što ne valja u Federacije BiH okriviti Hrvate.

Galić je rekao da Suljagić i Bajrović u spomenutom priopćenju jeftine floskule da bi konsocijacijski model zapravo značio aparthejd Hrvata nad dominantim i većinskim bošnjačkim narodom.

Smatra da je nedopustivo, frapantno, pa i nonsens da jedna politička stranka, u ovom slučaju Građanski savez, putem saopštenja poziva Filozofski fakultet u Sarajevu na sankcioniranje i progon člana akademske zajednice Uga Vlaisavljevića.

"Tako je Sarajevo i formalno postalo ono što se odavno zna - grad u kome ljudi nemaju pravo na drugačije mišljenje, niti promišljanje o kolektivnim pravima i samo se zagovara koncept građanske države 'jedan čovjek, jedan glas', što je u ovom slučaju postalo i očito", rekao je Galić.

Naime, nakon promocije zbornika radova "Rješenje za hrvatsko pitanje u BiH", Građanski savez je javno osudio skup i oštro zamjerio promotorima zbog navodnog govora mržnje izrečenog na skupu u Sarajevu, te pozvao Univerzitet u Sarajevu da se ogradi od "ekstremističkih stavova koje je tu iznio profesor Vlaisavljević".

Kopirati
Drag cursor here to close