Lov na novi mandat

Gospoda u lovu: Federalci neće sjedati u klupe

Pojedini zastupnici tvrde - sjednice u jeku predizborne kampanje mogu biti samo kontraproduktivne i korištene u svrhu izbornih bodova…
Vijesti / Politika | 17. 09. 2018. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički i Dom naroda Federalnog parlamenta ne rade već gotovo dva mjeseca. Federalna televizija objavila je kako je izvjesno da sjednica u ovome mandatu više neće biti.

Pročitajte još

''Brojni zakoni ostali su na čekanju, zahtjevi za održavanjem vanrednih sjednica uglavnom su ignorirani, a plaće su uredno uplaćene na račun parlamentaraca'', navodi FTV dodajući kako su vrata Federalnog parlamenta u ovoj godini ''više bila zatvorena nego otvorena''.

Televizija navodi kako su Zakon o šumama, razvojačenim braniteljima, porezu na dohodak i doprinose, igre na sreću, prepravka zakona o MIO-u samo neki od zakona koji će čekati nove parlamentarce.

Pojedini zastupnici tvrde - sjednice u jeku predizborne kampanje mogu biti samo kontraproduktivne i korištene u svrhu izbornih bodova, zato je bolje da ih nema. 

''Nema signala dobre volje od naših koalicijskih partnera, a to znači da bez dogovora na kolegiju održavanje sjednice nema nekih velikih izgleda. Šteta što je tako, s jedne s strane, s druge strane jedna takva sjednica bi zasigurno poslužila kao jedan dobar predizborni skup'', smatra zastupnik u Zastupničkom domu FBiH Safet Kešo.

Koalicijski partneri tijekom mandata prolazili su kroz brojne turbulencije, kada treba, bili su zajedno, a u međuvremenu su lopticu odgovornosti prebacivali jedni druge. Jer uvijek je kriv netko drugi.

''Tužni smo i žalosni zato što postoje brojni problemi građana Federacije koje Parlament Federacije treba da rješava'', ističe zastupnik u Zastupničkom domu FBiH Nasir Beganović.

S druge strane, iz opozicije ističu da je nedopustivo kršiti poslovnik o radu i ignorirati brojne zahtjeve koje su uputili za održavanjem izvanrednih sjednica.

''U ovom momentu možemo vršiti pritisak putem odgovarajućeg broja potpisa. Već smo predali određeni broj zahtjeva i za freelancere, problematiku oko Zakona o izbornim jedinicama, međutim, u našoj zemlji jedan pojedinac može zaustaviti funkcioniranje zakonodavnog sustava'', ističe zastupnik u Zastupničkom domu FBiH Aner Žuljević.

Video: Zastupnici umjesto u klupama - na predizbornim skupovima

''Bilo bi jako dobro da se ovo što smo imali u akualnom mandatu 2014-2018. brzo zaboravi. Nemamo se po čemu dobrom sjećati ovog mandata'', ocjenjuje zastupnik u Zastupničkom domu FBiH Dženan Đonlagić.

Kada je trebalo radilo se i to bez problema, sale su bile puno dok nije usvojen proračun za ovu godinu, tvrde iz CCI-a.

''Dalja dinamika rada je bila skroz usporena, osim zahtjeva za različitim tematskim i izvanrednim sjednicama koji nisu udovoljeni. Istovremeno je ostalo dosta drugih mjera i zakona koji nisu došli na dnevni red'', napominje Lejla Deronja-Suljić, konsultantica CCI-ja za monitoring rada Parlamenta FBiH.

Federalna televizija navodi kako je do izbora ostalo 20 dana te da su zastupnici, umjesto u klupama, uglavnom na predizbornim skupovima ''gdje pokušavaju uzeti kartu za sljedeće četiri godine proračunskog nerada''.

Kopirati
Drag cursor here to close