Lijepo je to rečeno

Goodbye BiH, welcome to Germany

Iako nema točnih podataka o broju iseljenih Bosanaca i Hercegovaca od završetka rata do danas, procjene govore da je BiH samo u periodu od 2013. do 2019. godine napustilo između 300.000 i pola milijuna stanovnika.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2020. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, najavljuje RSexit, građani BiH masovno napuštaju zemlju i pokazuju veći interes za novi njemački Zakon o doseljavanju stručne radne snage. Oni očigledno sanjaju o Njemačkoj.

Foto: AP / Milorad Dodik

„Sanjam o tome", rekao je prije dvije godine Milorad Dodik, sadašnji član Predsjedništva BiH, odgovarajući na pitanje novinara DW-a hoće li održati referendum o neovisnosti Republike Srpske.

„Čim imam minimalne, i u promilima, šanse ja bih to održao", dodao je Dodik. Potpisnica ovih redaka mu je tada, na njegovo nedvosmisleno priznanje da sanja o održavanju referenduma o neovisnosti RS-a, rekla da misli kako građani ne sanjaju o referendumima, već o boljem životu.

Mislila sam tada, priznaje novinarka DW-a, o boljem životu UNUTAR BiH. Međutim prevarila sam se, govori, građani očigledno sanjaju o boljem životu, ali IZVAN BiH.

Iako nema točnih podataka o broju iseljenih Bosanaca i Hercegovaca od završetka rata do danas, procjene govore da je BiH samo u periodu od 2013. do 2019. godine napustilo između 300.000 i pola milijuna stanovnika.

Svi (Dodikovi) referendumi

Za to vrijeme je Milorad Dodik uglavnom najavljivao održavanje raznih referenduma, a javnost po pravilu raspravlja o njima danima i mjesecima. Neki mediji navode da je do sada više od 30 puta najavljivao različite referendume. Spominjao se tako najčešće upravo referendum o odcjepljenju RS-a, pa onda o Sudu i Tužiteljstvu BiH, Danu RS-a, ulasku BiH u NATO...

Jedini koji je zaista i održan bio je referendum o Danu RS-a koji je prema odluci Ustavnog suda BiH - neustavan. Uz to njegovi rezultati nikada nisu objavljeni u Službenom glasniku RS-a. Ali je zato najava održavanja ovog referenduma (ali ne samo ovog) mjesecima držala zemlju u izvanrednom stanju sve uz širenje straha od ponovnog izbijanja rata.

(Skoro) kao Švicarska

Referendumi su tako – zahvaljujući Dodiku – postali skoro svakodnevna tema u životu građana BiH - ako ne svakodnevna, a onda tema koja se svako malo ponavlja.

Nakon ovoliko priče o njima prosječni Bosanac i Hercegovac bi mogli pomisliti da žive u samoj Švicarskoj. Kakva ironija: neki su prije rata sanjali da bi njihova zemlja mogla biti uređena upravo po švicarskom modelu. No njihova je zemlja sve samo ne Švicarska, a standard života u njoj milijunima svjetlosnih godina daleko od standarda u maloj alpskoj državi u kojoj ne samo da nijedna promjena Ustava nije moguća bez raspisivanja referenduma, nego se i za bilo koju promjenu u zakonu može raspisati referendum, zbog čega se više od polovice referenduma koji se održavaju u čitavom svijetu održava upravo u Švicarskoj.

No Švicarcima referendumi služe kao izraz direktne demokracije, a Bosancima i Hercegovcima za širenje straha, piše DW.

Goodbye BiH...

Posljednja u nizu prijetnji, vješto osmišljena kao politička parola da stane u jednu rečenicu i naravno zgodna za citiranje u medijima, glasi:„Goodbye BiH, welcome RSexit".

Izrekao ju je upravo Milorad Dodik u svom govoru na posljednjoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske. Sjednica je završila usvojenim zaključcima koji – po tko zna koji put – imaju samo jedan cilj: dodatno destabilizirati ionako destabiliziranu zemlju. „Za 60 dana se vidimo", rekao je Dodik zastupnicima. "Vjerujem da ću biti uvjereniji kada vam se budem obraćao tada i da ću biti bliže onom što sam na početku rekao - goodbye BiH, welcome RSexit.”

Za stanovnike BiH tih 60 dana znači novih 60 dana rasprava o „izvornom" Daytonu, međuentitetskim granicama, blokade rada državnih institucija, ispiranja mozga, medijskog rata, prijetnji pravim ratom... 60 dana u kojima neće biti govora o tome kako smanjiti nezaposlenost, osigurati nova radna mjesta, poboljšati zdravstvo koje je na koljenima, uložiti u obrazovanje, infrastrukturu... Ili pak kako smanjiti egzodus iz zemlje.

... i snovi o Njemačkoj

A propos egzodusa: Dodikovih 60 dana se inače navršava 17. 4. Bit će to 47 dana od stupanja na snagu njemačkog Zakona o doseljavanju stručne radne snage. Ovim Zakonom Njemačka želi olakšati dolazak stručne radne snage iz država koje nisu članice EU-a. Kako se saznaje u Berlinu, jedna od regija koja je njemačkim poslodavcima posebno interesantna je: Zapadni Balkan.

Trend iseljavanja iz BiH će se dakle po svemu sudeći nastaviti. Uzme li se to u obzir na izborima, a i na referendumima, uskoro jedva da će imati tko glasati.

A ako je suditi po izvještajima koje je proveo portal DW o dnevnoj čitanosti tekstova na njihovoj stranici na referendum neće imati tko izaći.

Naime, dana 18. 2. – dan nakon što je Dodik najavio navodni RSexit i dan nakon što je počelo odbrojavanje njegovih 60 dana - na online stranici DW-a za BiH tekst pod naslovom „Njemačka želi još više radnika s Balkana“ bio je više od deset puta čitaniji nego tekst s naslovom „Dodik: 'Goodbye BiH, welcome RSexit'".

Jer dok on sanja o RSexitu, građani očigledno sanjaju o (welcome to) Germany, piše DW.

Kopirati
Drag cursor here to close