Nepravilnosti

Gong: U Mostaru jedan glasovao u ime tri osobe

Zabrinutost je izazvala mail-poruka o jednom slučaju glasanja u ime tri osobe u Mostaru i dojava s biračkog mjesta u Čakovcu na kojem je zatečen muškarac kako ubacuje preko 100 listića u glasačku kutiju prije nego li je nestao.
Vijesti / Politika | 05. 01. 2020. u 19:40 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom drugog kruga predsjedničkih izbora, Gong je desecima građanki i građana odgovarao na pitanja o postupku glasanja, provjeri lokacije biračkog mjesta i popisu birača, dok je zaprimio više od 80 neanonimnih dojava o izbornim nepravilnostima.

Biralište u Benkovcu i Pragu - zaključano 

Najviše zabrinjavaju četiri dojave o uskraćivanju biračkog prava - dvoje birača našli su svoje ime već zaokruženo u popisu, a dva biračka mjesta u radno su vrijeme bila zaključana - u Benkovcu i u hrvatskom Veleposlanstvu u Pragu, izvijestili su iz Gonga. 

Kao pritiske na birače Gongu su građani dojavili prijetnju iz Brezovice da će ostati bez prava na zakup državnog zemljišta ako ne glasaju za kandidatkinju, kao i ponudu prijevoza autobusom, uključujući put u Međugorje i Konzumov bon od 500 kuna, ukoliko donesu foto-dokaz o glasanju za kandidatkinju.

Što se tiče kršenja izborne šutnje, prijavljeno je agitiranje na biračkom mjestu u Domu umirovljenika u Klaićevoj u Zagrebu, kao i agitiranje svećenika na biračkom mjestu u Petrinji. 30-ak dojava nezadovoljnih građanki i građana došlo je zbog ponude prijevoza biračima i SMS poruka kojima ih se većinom pozivalo na glasanje za kandidatkinju, ali i za kandidata.

Jučer i jutros su dijeljeni promotivni letci protiv kandidata u Zadru, a protiv kandidatkinje u Splitu. Dojavljen je i slučaj načelnika općine koji je pozivao na glasanje za jednu kandidatkinju.

Na temelju tih dojava Gong se obratio Državnom izbornom povjerenstvu.

U Mostaru jedan glasovao u ime tri osobe, glasačima se nudio prijevoz i poklon-bon 

Kritike na račun pojedinih biračkih odbora odnosile su se na njihovu neprofesionalnost i kršenje procedura, kao i na uređenje biračkih mjesta u odnosu na uvjerljivost pečata na glasačkim kutijama. No, zabrinutost je izazvala mail-poruka o jednom slučaju glasanja u ime tri osobe u Mostaru i dojava s biračkog mjesta u Čakovcu na kojem je zatečen muškarac kako ubacuje preko 100 listića u glasačku kutiju prije nego li je nestao. Gradsko izborno povjerenstvo odgovorilo je da je riječ o regularnom načinu glasanja u Domu za umirovljenike.

Foto: Bljesak.info / Glasačka kutija

Izvan Hrvatske, gužve na biralištima trajale su cijeli dan u Mostaru, a s obzirom na dojave o organiziranom prijevozu na birališta u Bosnu i Hercegovinu koji je uključivao i Konzumov bon uz foto dokaz glasa za kandidatkinju slučaj smo proslijedili DIP-u. Gong podsjeća da bi troškovi prijevoza birača i biračica do birališta trebali biti zapravo troškovi izborne promidžbe kandidata ili kandidatkinje.

Kopirati
Drag cursor here to close