Pregovarački tim

GO HDZ BiH Mostar: Povijesni Sporazum

Prema Sporazumu, 35 gradskih vijećnika birat će se iz šest izbornih jedinica šest gradskih područja.
Vijesti / Politika | 17. 06. 2020. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum, potpisan 17. lipnja 2020. godine, na putu je postati povijesni Sporazum jer će ustavna i zakonita izborna pravila za Grad Mostar konačno uputiti u proceduru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, poručuju iz GO HDZ BiH Mostar.

''Usvajanjem izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH otklonit će se davno utvrđena diskriminacija, a samim tim i ispuniti toliko puta opravdano spomenuta Odluka Ustavnoga suda BiH iz 2010. godine vezana za izborna pravila za Grad Mostar.

Ispunjenjem svega gore navedenog, Pregovarački tim Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar je ostvario svoj puni cilj za koji se svo ovo vrijeme bezrezervno i uporno zalagao, unatoč svim pritiscima i destruktivnim politikantskim osporavanjima, a to je konačno izjednačavanje vrijednosti glasa svih birača na području Grada Mostara'', poručuju.

Prema Sporazumu, 35 gradskih vijećnika birat će se iz šest izbornih jedinica šest gradskih područja: Gradsko područje Jugozapad 7, Zapad 4 i Jug 2, odnosno Gradsko područje Stari grad 5, te Sjever i Jugoistok po 2; dok će se preostalih 13 birati s gradske liste Grada Mostara kao jedne izborne jedinice, pojašnjeno je.

''Ranije zakinuti birači iz bivše Središnje zone Grada Mostara svoje aktivno i pasivno biračko pravo ostvarit će kao i svi ostali kroz gradsku listu, te u izbornim jedinicama gradskih područja Jugozapad ili Stari grad ovisno o pripadnosti mjesnim zajednicama odnosno kojem od navedenih gradskih područja, kao birači iz bivše Središnje zone, gravitiraju.

Pored izbornih pravila, aneks Sporazuma čini i prijedlog Statuta Grada Mostara, koji je urađen kao nacrt budućeg Statuta u skladu sa postojećim zakonskim okvirom u državi, entitetu i Županiji, a predstavljat će materijal zaizabrane gradske vijećnike, koji su jedni nositelji zakonskog prava ali i obveze, te političke i društvene odgovornosti za izmjenu i dopunu Statuta Grada Mostara'', poručeno je u priopćenju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close