Nemirni svijet i BiH

Globalni indeks mira: BiH u zlatnoj sredini

Prema Globalnom indeksu mira za 2018. godinu svijet je danas manje miran nego u bilo kom trenutku u posljednjem desetljeću
Vijesti / Politika | 06. 06. 2018. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina po Globalnom indeksu mira nalazi se na 89. mjestu od ukupno 163 zemlje, dok je u regiji najsigurnija zemlja Slovenija, koja se nalazi na 11. mjestu, Hrvatska je na 27, a Srbija na 54.

U studiji Instituta za ekonomiju i mir sa sjedištem u Australiji navedeno je da je svijet postao manje miran posljednjih godinu dana, ukazujući na dugogodišnje globalne konflikte koji su i dalje neriješeni kao i to da su SAD i druge svjetske sile suočene s političkom nestabilnosti.

Prema Globalnom indeksu mira za 2018. godinu svijet je danas manje miran nego u bilo kom trenutku u posljednjem desetljeću.

"Svijet je postao za 0,27 posto manje miran prošle godine u odnosu na 2016. godinu, dok se u 92 zemlje pogoršalo stanje mira, a u samo 71 se popravilo. Negativan trend se nastavlja četvrtu godinu zaredom", navodi se u studiji, koju prenose Nezavisne novine.

Kada su u pitanju pojedinačne zemlje, Bosna i Hercegovina u bližoj regiji sigurnija je samo od Kosova, koje je na 92. mjestu, dok Slovenija, koja je na 11. mjestu, uvjerljivo je najbolje ocijenjena zemlja u bližoj regiji. Albanija se nalazi na 52. mjestu, dok je Makedonija na 87.

Kako se navodi, Bliski istok i Sjeverna Afrika su ostale najmanje mirne regije u svijetu, a četiri najmirnija regija, Europa, Sjeverna Amerika, Azija i Pacifik i Južna Amerika su također zabilježila pogoršanja. Suprotno javnoj percepciji, mnoge zemlje su zabilježile pad militarizacije, a u suštini studija mjeri stanje mira na osnovu tri tematske oblasti, i to nivo društvene sigurnosti, mjere tekućih domaćih i međunarodnih sukoba i stupanj militarizacije.

Kao i prethodnih godina, Island ostaje najmirnija zemlja na svijetu, dok je u Europi, koja je držala položaj najmirnije regije u svim dosadašnjim izdanjima, pogoršano stanje mira, prije svega zbog političke nestabilnosti, ali i zbog utjecaja terorizma i percepcije kriminaliteta. U 23 od 36 europskih zemalja pogoršalo se stanje mira.

Kopirati
Drag cursor here to close