Kako smanjiti manipulacije

Glasovanje iz inozemstva - želje i propisi

Skandalozno. Nečuveno. Udar na legitimitet izbora. Ovako najčešće glase političke reakcije na zloupotrebu osobnih podataka tisuća građana koji su se, bez svoje volje, našli na popisu za glasovanje
Vijesti / Politika | 20. 10. 2020. u 08:01 Bljesak.info
Glasovanje putem pošte

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon evidentne zloupotrebe osobnih podataka građana koji su se neopravdano našli na popisu glasača putem pošte, političari imaju mnogo prijedloga kako taj problem treba biti riješen – od ukidanja glasovanja poštom, do mogućnosti glasovanja samo u Bosni i Hercegovini.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH stigao je odgovor da je Izborni zakon jasan, te da je odgovornost upravo na političarima da mijenjaju zakon.

Skandalozno. Nečuveno. Udar na legitimitet izbora. Ovako najčešće glase političke reakcije na zloupotrebu osobnih podataka tisuća građana koji su se, bez svoje volje, našli na popisu za glasovanje putem pošte. Od izjave da svi politički akteri izbora kradu glasove, što je svojevremeno izrekao premijer Republike Srpske stigli smo do općeg čuđenja razmjerima zloupotrebe biračkih spiskova za glasanje iz inostranstva. Uslijedili su i prijedlozi za ukidanje glasanja poštom.

''Glasanje putem pošte je zloupotreba. Zamislile propis u kom se kaže da se identitet dokazuje kopijom lične karte i onda mangupi pokupe kopije LK ovdje u nekoj općini ili negdje i odnesu u inostranstvo i prijave ljude koji nemaju pojma i ne žive na tom prostoru i sad im treba dati da je to legitimno glasačko tijelo. To je samo špekulacija. Mi smo protiv toga'', kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a

Reakcije su uslijedile nakon što je Centralna izborna komisija prvi put nakratko objavila izvod iz Centralnog biračkog spiska i velikog broja žalbi, čak i kandidata sa stranačkih listi koji su se našli na spisku.

''Ja da osobno odlučujem ja bih ovoliki nivo manipulacija riješio tako da može da se glasuje samo u DKP-ovima, gdje osobno može čovjek da glasuje. Jer ovo će biti vrlo teško iskontrolirati do kraja. Ali sumnjam da postoji mogućnost za tako nešto, jer postoje ljudi koji zaista su napolju i žive tamo i teško je oduzimati pravo i mogućnost da glasuje'', kaže Igor Crnadak, PDP.

Promjena koju predlažu političari je u njihovim rukama, jer podrazumijeva izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ovo je u najkraćem odgovor iz Središnjeg izbornog povjerenstva.

''Glasanje birača izvan BiH regulirano je Izbornim zakonom BiH i predviđena je mogućnost glasovanja u DKP-u ili putem pošte, a što se ostavlja na volju birača. Tako da promjena načina glasanja birača izvan BiH podrazumijeva intervencije u zakonu odnosno izmjene Izbornog zakona BiH, što nije u nadležnosti SIP BiH nego Parlamentarne skupštine BiH, u kojima djeluju poslanici i delegati političkih stranaka.“

Da nije moguće ove stvari rješavati preko koljena, smatraju i u Transparency Internationalu. Problem nije od jučer, ali su sada poznati razmjeri zloupotreba, kaže izvršna direktorica Ivana Korajlić. Podsjeća da odavno traje polemika da li uopće dozvoliti glasanje ljudima koji nemaju mjesto prebivališta u našoj zemlji, posebno kada je riječ o lokalnim izborima.

''To se mora sistemski riješiti izmjenama Izbornog zakona ili ,ukoliko ne idemo na priču da se onemogućuje glasanje, da se onda pooštre procedure vezano za dokazivanje prebivališta, jer ovo sada što imamo, ovakva procedura je zapravo i omogućila sve te zloupotrebe'', kaže Ivana Korajlić, Transparency International BiH

Vrijeme nakon lokalnih izbora, uvjerena je Korajlić, je pravo vrijeme da Izborni zakon bude mijenjan i u drugim segmentima i da konačno započne proces do sada blokiran političkim nadmudrivanjima, koja su dovela do jačanja kontrole političkih stranaka nad izbornim procesom.

Kopirati
Drag cursor here to close