Jednostrana akcija

Glasnogovornik SNSD-a: Dodik neće pristati na MAP

Svaka jednostrana akcija destabilizira BiH
Vijesti / Politika | 04. 05. 2019. u 20:06 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i SNSD nisu i neće pristati na Akcijski plan za članstvo u NATO (MAP), a bilo kakva unilateralna akcija u vezi s Nacionalnim godišnjim planom i bilo čim što ima veze s NATO savezom i s MAP-om dovest će do destabilizacije BiH, upozorio je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je ponovio da SNSD tu ima izuzetno jasnu politiku, a to je politika poštovanja svih službenih dokumenata donesenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske, između ostalog i rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

"Mi se u skladu s tim i ponašamo i to je, vjerujem, jasno svima i u RS i u BiH, pa i samom NATO savezu", rekao je Kovačević Srni.

Istaknuo je da su brojni pritisci na Dodika i predstavnike SNSD-a da u tom kontekstu promijene stav, ali da to ne planiraju da urade, što je nedavno predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao i predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Podsjetimo, Partija demokratskog progresa (PDP) tvrdi da će ministrica obrane BiH Marina Pendeš (HDZ BiH) predati Prvi godišnji nacionalni program za NATO, čime se kreće u aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP)

Glasnogovornica PDP-a Anja Petrović rekla je da će to biti učinjeno uz, kako kaže, pristanak i odobravanje lidera SNSD-a Milorada Dodika, tvrdeći da je "u Ankari postignut dogovor da BiH aktivira MAP".

Kovačević je naglasio da se stav SNSD-a tu ne mijenja, ali da ih ne iznenađuje, ako postoji nekakav plan za neku vrstu prevare, da za to znaju baš u PDP-u.

"Ako dođe do bilo kakve unilateralne akcije o pitanju Nacionalnog godišnjeg plana i bilo čega što ima veze s NATO-om i s MAP-om, mi u SNSD-u želimo svima jasno da damo na znanje da je to za nas apsolutno neprihvatljivo i da će to dovesti do destabilizacije BiH", rekao je Kovačević.

On je ukazao na to da je Mladen Ivanić sudjelovao u usvajanju Strategije vanjske politike u kojoj se jasno govori o MAP-u i da je na to podsjetio državni sekretar SAD Mike Pompeo koji je rekao da se BiH tom Strategijom obvezala da ide prema MAP-u.

Kovačević je napomenuo da je prije nego što je Ivanić donio takvu odluku u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena Rezolucija o vojnoj neutralnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close