Ne smije se ponoviti '92.

Gdje je BiH u regionalnoj utrci u naoružavanju

Upućeni kažu da na modernizaciju svako ima pravo, te da između država regiona postoji nadzor i inspekcija. Limit u količini oružja još niko nije dostigao.
Vijesti / Politika | 04. 08. 2018. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalna trka u naoružavanju ponovo je aktuelizirana. Aktivnije nego ikad. Hrvatska i Srbija modernizuju oružane snage uz značajna izdvajanja. Bosna i Hercegovina nema novac za avione i helikoptere, ali nikad nam se više ne može dogoditi 1992. godina – poručuje predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Upućeni kažu da na modernizaciju svako ima pravo, te da između država regiona postoji nadzor i inspekcija. Limit u količini oružja još niko nije dostigao.

Ne štede novac, a ni riječi. Ne zveckaju oružjem, ali ga kupuju. Priča o haubicama, raketama i američkim “crnim jastrebovima” u Hrvatskoj, odnosno o MiG-ovima i tenkovima u Srbiji prešla je na viši nivo. Slika slijetanja tri izraelska višenamjenska borbena aviona F-16 C/D u bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na "Plesu" obišla je regiju. Vlada Hrvatske za nabavku 12 izraelskih F-16 odlučila se u ožujku 2018. uz ukupna ulaganja od oko tri milijarde kuna, nepunih 500 milijuna dolara. Prvi avion u hrvatskom vlasništvu očekuje se 2020, piše N1.

"Avion F-16 Barak, ili kako ćemo ih mi zvati – “Bljesak” i “Oluja” koju nabavlja Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bit će jamac mira, sigurnosti, stabilnosti na teritoriju Republike Hrvatske sada i zauvijek" rekao Damir Krstičević, ministar obrane Hrvatske.

Ova izjava stiže nakon "iznenadne" pokazne vježbe gađanja iz novog streljačkog naoružanja u sastavu Vojske Srbije. Vježbu je tražio predsjednik Srbije i "otkrio" da će u potrebe obrane u ovoj godini uložiti milijardu eura - “a možda i više”.

"Hoćemo da odvratimo svakog potencijalnog agresora od napada na Republiku Srbiju, hoćemo da svakog ko pomisli da bi mu Srbija bila laka meta - da proguta knedlu u grlu i da dobro razume da bi naišao na žestok i mnogo jači nego što je na otpor mogao i morao da računa pre 10 ili pre 15 godina", naglasio je Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik.

"Naša je prošlost, naš učitelj" - dodaju iz Hrvatske govoreći o ulaganju u obrambene snage.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, je ukazao da BiH nema novca za avione i helikoptere, ali da se 1992. godina više nikada neće ponoviti.

"Vidite, oni nabavljaju avione, raketne sisteme, hvale se s time, i Srbija i Hrvatska. Kad ja kažem da ćemo mi jačati našu namjensku proizvodnju, onda se kaže – ovaj čovjek se priprema za rat. Nas prisiljavaju da to pratimo i mi ćemo to pratiti. Nemamo mi para ni za kakve avione, ni za kakve helikoptere, ali namjenska industrija je već takva da - nikad nam se više ne može dogoditi 1992. godina. Evo sad u ovom stanju - više nikada. Da je sad 1992. godina, mi imamo toliko toga u Bosni i Hercegovini da se možemo obraniti, a jačaćemo dalje", tvrdi Izetbegović, piše N1.

Bosni i Hercegovini je osim političkog i nacionalnog konsenzusa za kupovinu potreban i novac. Ministarka obrane, Marina Pendeš, na ovu je temu ranije izjavila da se u 2018. ne može učiniti veliki iskorak, ali da će se u idućih deset godina napraviti kvalitetan plan za modernizaciju Oružanih snaga BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close