Komentar izbora

Ganić: Da se birao jedan predsjednik to bi bio Komšić

Ganić je kazao da se Izborni zakon ne može mijenjati poslije izbora, nego prije, ali da će se vlast u svakom slučaju nagoditi, kompenzacije su moguće.
Vijesti / Politika | 17. 10. 2018. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, za N1 je komentirao održane Opće izbore u BiH i aktualne teme koje se tiču novog saziva Predsjedništva BiH i formiranja vlasti na svim razinama. On tvrdi da je izborima nedostajala supervizija.

"Ako glasujete za jednu stranku, bilo bi dobro da znate tko će voditi državu, tko će biti na pozicijama. Izvršna vlast je loša, polupismena je već dugo. Stranke koje su pobijedile - trebalo bi da znamo kakve ćemo kombinacije dobiti kasnije. Koga će predstaviti za ministre, to ne znamo. Kod nas je proces - lijepimo slike, našminkamo se na plakatima, to ne nerazvijen proces. Neozbiljan, ne može biti 100 stranaka za tri milijuna ljudi", poručio je Ganić.

Koliko BiH ima građanskog, a koliko nacionalnog

Ganić je ocijenio da je i međunarodna zajednica podbacila u vođenju demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini.

"Ne možete građanima reći izađite i glasujte. U finalu - svaka stranka prepiše jedna od druge. Tko su igrači tih stranaka? Kada izbornik priprema reprezentaciju, on kaže tko će biti na golu, a tko u napadu", pojasnio je Ganić.

On je kazao da "kada je nestao jednostranačk sustav - BiH nije dobila software kako se pravi višestranački sustav".

Komentirao je Ganić i "nepoželjnost" Željka Komšića u nekim dijelovima BiH, te može li se vlast može formirati bez HDZ-a.

"Ovo je komplicirana država. Nijedan političar neće dobiti aplauz u svakom mjestu. Kada su u pitanju izbori - međunarodna zajednica treba odlučiti koliko BiH ima građanskog, a koliko nacionalnog. Da ste birali jednog predsjednika - to bi sada bio Željko Komšić", poručio je.

Susjedi nam nisu puno pobjegli

On je kazao da se Izborni zakon ne može mijenjati poslije izbora, nego prije, ali da će se vlast u svakom slučaju nagoditi, kompenzacije su moguće.

"Da ste rekli tko će biti šta u svakoj stranci - rezultat izbora bi bio drugačiji", izjavio je Ejup Ganić za N1.

O novom sazivu Predsjedništva BiH je kazao da se može očekivati određeni stupanj konsenzusa.

"Susjedi nam nisu puno pobjegli, sve to kuburi sa nezaposlenošću. Ja mislim da treba težiti da imamo jednog predsjednika. Ekonomska kriza će ih prisiliti da konkretno rade. Zabrinjava me ta pravna regulativa, moramo zaštitit građane, da država profunkcionira. Predsjedništvo gubi na važnosti koju je imalo ranije. Da budem iskren, ništa me ne bi iznenadilo tko će pobijediti u Predsjedištvu", kazao je Ganić u Novom danu na N1.

On je kazao da poznaje sva tri nova člana Predsjedništva BiH, te da i oni ovise od toga što se događa u regiji. Kao najbitniji događaj kazao je da je to prijem Crne Gore u NATO, što je po njemu "najveći tektonski poremećaj".

 

Kopirati
Drag cursor here to close