Pitanje migranata

Galić: Mektić izmišlja, nije bilo nijednog incidenta s MUP-om RH

“Mi uopće nismo do sada utvrdili ni jedan incident s Republikom Hrvatskom. Sve drugo su izmišljotine s pokušajem nepotrebnog podizanja tenzija”, rekao je Galić.
Vijesti / Politika | 13. 09. 2019. u 19:12 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine nisu zabilježili nijedan incident s vlastima Republike Hrvatske vezano uz vraćanja migranata, rekao je u petak ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić demantirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da Hrvatska narušava teritorijalni suverenitet BiH.

“Mi uopće nismo do sada utvrdili ni jedan incident s Republikom Hrvatskom. Sve drugo su izmišljotine s pokušajem nepotrebnog podizanja tenzija”, rekao je Galić.

Pojasnio je kako je isključivo Granična policija BiH nadležna za utvrđivanje graničnih incidenata, prenovi Večernji list.

Mektić je ponovno u srijedu optužio hrvatsku policiju da ilegalno ulazi na teritorij BiH vraćajući ilegalne migrante te je zaprijetio kako će to biti spriječeno pod svaku cijenu, čak i ako to znači otvoreni sukob.

Njegova stajališta relativizirao je i njegov zamjenik Mijo Krešić, kazavši da su Mektićeva stajališta “privatne naravi”.

Ravnatelj Galić pojasnio je kako bosanskohercegovački dužnosnici izjave o narušavanju teritorijalnog suvereniteta BiH temelje na tvrdnjama ilegalnih migranata koji lažu i skrivaju vlasiti identitet, a ne Granične policije BiH.

Također je rekao kako se identično prema migrantima koji stižu iz Srbije ponaša Granična policija BiH koja ih vraća.

Po Galićevim riječima, u ovoj godini vraćeno je 9.000 migranata iz BiH u Srbiju, a prošle godine bilo ih je oko 16.000.

On je kazao da Granična policija BiH nije u mogućnosti odgovoriti izazovima migrantske krize jer državne vlasti ne žele promijeniti zakone kako bi se uvele respresivnije mjere, kao što su to učinile sve zemlje u regiji.

Upozorio je i kako Graničnoj policiji nedostaje veliki broj službenika.

Kopirati
Drag cursor here to close