Hladna reakcija

Francuska trenutno ne želi prihvatiti džihadiste

Trump je obećao da će povući američke vojnike iz Siriji nakon poraza Islamske države, povećavajući brige u Parizu i drugim europskim prijestolnicama
Vijesti / Politika | 18. 02. 2019. u 11:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska trenutno neće odgovoriti na poziv američkog predsjednika Donalda Trumpa europskim saveznicima da prihvate stotine  boraca Islamske države iz Sirije, i djelovat će po principu od slučaja do slučaja, izjavila je u ponedjeljak ministrica pravde Nicole Belloubet. 

Borci uz američku podršku pripremaju se da osvoje posljednju enklavu Islamske države u Siriji, a Trump je u subotu insistirao da Francuska, Britanija i Njemačka prihvate više od 800 boraca Islamske države zarobljenih u Siriji i izvedu ih na suđenje. 

Trump je obećao da će povući američke vojnike iz Siriji nakon poraza Islamske države, povećavajući brige u Parizu i drugim europskim prijestonicama da bi se džihadisti mogli raštrkati i pokušati da se vrate u svoje matične zemlje. 

''Sada smo u novom geopolitičkom kontekstu, uz najavljeno američko povlačenje. Još neko vrijeme nećemo mjenjati svoju politiku. U ovoj fazi, Francuska neće odgovarati na Trumpove zahtijeve'', izjavila je Belloubet za TV postaju France 2. 

Politika francuske vlade je da kategorički odbije prihvatiti borce militantne grupe i njihove supruge. Ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nazvao ih je "državnim neprijateljima" koji bi se trebali suočiti s pravdom ili u Siriji ili u Iraku. 

Mogućnost povlačenja američkih vojnika prinudila je, međutim, Francusku da se pripremi za dolazak stotina francuskih džihadista koje su zarobile kurdske vlasti uz američku podršku, priznao je u siječnju ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. 

Pariz već pokušava da vrati maloljetnike po principu od slučaja do slučaja. 

Sirijske demokratske snage pod kurdskim vodstvom već drže u zarobljeništvu oko 150 francuskih državljana u sjeveroistočoj Siriji, tvrde vojni i diplomatski izvori. 

Njemačka je također hladno reagirala na Trumpove zahtijeve, navodeći da će prihvatiti samo one borce Islamske države u slučaju da je osumnjičenima omogućen konzularni pristup, prenosi Reuters. 

Kopirati
Drag cursor here to close