Neutralnost

Forum u Moskvi: Spriječiti BiH da uđe u vojni savez

Usvojena je deklaracija u kojoj stoji da je potrebno pružiti svu pomoć zemljama koje nisu učlanjene u vojno-političke savezne…
Vijesti / Politika | 02. 02. 2019. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudionici međunarodnog slovenskog foruma u Moskvi ''Za jedinstvo Europe. Kako obnoviti uzajamno povjerenje'' usvojili su deklaraciju u kojoj su naveli da je potrebno pružiti svu pomoć zemljama koje nisu učlanjene u vojno-političke saveze -BiH, Srbija, Austrija, Švicarska, Finska…, jer je njihova neutralnost važan uvjet europske sigurnosti i uzajamnog povjerenja.

Savjetnik u uredu srpskog člana Predsjedništva BiH Srđan Perišić izjavio je Srni kako je na konferenciji, na kojoj je sudjelovalo izaslanstvo iz Republike Srpske, donesena deklaracija za istočnu i jugoistočnu Europu u kojoj je istaknuto da je u tijeku militarizacija Europe od NATO-a, što destabilizira međunarodne odnose.

''Pozivaju se sve slovenske zemlje da izbjegnu moguće konflikte'', navedeno je u deklaraciji s ovog skupa, na kojem su sudjelovali predstavnici iz svih slovenskih zemalja, izuzev Hrvatske, uključujući Kirgiziju i Kazahstan.

Kako izvještava Srna, Perišić je pozdravio sudionike skupa u ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i u obraćanju istaknuo kako su se Srbi u Republici Srpskoj, koji i danas osjećaju posljedice teške prošlosti, opredijelili za vojnu neutralnost, ne želeći da se priključe ijednom aktualnom vojnom savezu.

 


''Zbog toga su danas ogromni pritisci na Srbe u Republici Srpskoj i zato se možda upravo i na primjeru BiH može vidjeti sva dubina nejedinstva i podijeljenosti Europe'', naglasio je Perišić.

Naveo je kako su ''pritisci na Srbe u Republici Srpskoj bili izraziti prošle godine, kada su održani izbori u BiH i, usprkos velikim sredstvima koje su pojedine strane zemlje uložile u medije i nevladine organizacije, usprkos prosvjedima koji su imali političku pozadinu, pobijedio je tim Dodika čija je politika predvodila i ideju vojne neutralnosti''.

''Danas, četiri mjeseca nakon izbora u BiH ne može biti formirana vlast jer je uvjetovana time da se srpski politički predstavnici opredijele za NATO, usprkos njihovom jasnom protivljenju'', rekao je Perišić.

Kopirati
Drag cursor here to close