Podnesena tužba

Forto: SIP je KS-u nezakonito smanjio broj izaslanika u Domu naroda

Premijer tvrdi da je SIP postupilo protivno normama Izbornog zakona BiH, te suprotno Aneksu 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Politika | 14. 01. 2019. u 16:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je danas da je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine nezakonito ovom kantonu smanjila broj izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH s 11 na devet.

Zbog toga je Forto, kao ustavno ovlašteni predstavnik, u ime Kantona Sarajevo podnio tužbu Sudu BiH protiv SIP-a pozivajući se na nezakonite izmjene Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

U tužbi je naveo da je SIP protuzakonito preuzela ulogu zakonodavca, te umjesto Parlamentarne skupštine BiH popunio dijelove zakona koji nedostaju nakon odluke Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" te odlučio o stvarima za koje nije nadležna BiH nego Federacija BiH.

Također, premijer tvrdi da je SIP postupilo protivno normama Izbornog zakona BiH, te suprotno Aneksu 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

''Kanton Sarajevo je tražio da se pred Sudom BiH održi javna rasprava, jer svaki pravni subjekt ima pravo da svaki akt državne uprave bude ispitan barem od jedne sudske instance pune jurisdikcije, a to može biti samo Sud BiH kao jedini upravni sud u ovom slučaju'', istaknuo je Forto.

Pojasnio je da je tužba zasnovana na činjenici da se svaki pravni subjekt, u slučaju povrede nekog prava, ima pravo obratiti za sudsku zaštitu, stoji u priopćenju iz Ureda premijera Kantona Sarajevo koje prenosi Press služba KS.

Kopirati
Drag cursor here to close