Šovinistički ispadi

Formiran predmet nakon govora mržnje iz Bakirovog ureda

Formiran predmet nakon ispada službenika Predsjedništva BiH, šovinizam nedopustiv
Vijesti / Politika | 07. 12. 2017. u 08:31 Bljesak.info
Kopirati

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH formirala je predmet u vezi sa govorom mržnje i šovinističkim ispadima Dženana Selimbegovića, zamjenika tajnika Predsjedništva BiH, prema novinarkama Saneli Prašović-Gadžo i Arijani Saračević-Helać.

Ovo je potvrđeno u samoj instituciji, iz koje su za Nezavisne naveli da je predmet otvoren po službenoj dužnosti "kako bi pratili događanja u vezi s ovim događajem".
 
Podsjećamo, veliku buru u javnosti, ali i među kolegama i javnim osobama izazvao je Selimbegovićev Facebook status, u kojem je novinarke nazvao "polovnjačama" i "izblajhanim novinarkama sa loše njegovanom kosom".

Izuzev Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, koji se ogradio od ovog šovinističkog istupa, nitko drugi iz Predsjedništva ili od bh. dužnosnika do danas se nije oglasio, uključujući i Bakira Izetbegovića, Selimbegovićevog stranačkog šefa i nominalno prvonadređenog ovom državnom službeniku, koji je u Predsjedništvu i zaposlen preko SDA.

Ombudsmani u priopćenje ukazuju da verbalni napadi korištenjem govora mržnje predstavljaju napad na ljudsko dostojanstvo.

"Prema standardima Vjeća Europe najteži oblik govora mržnje predstavlja onaj počinjen od strane državnih službenika, jer ima daleko širi domet, potencijalni utjecaj i može se vezati za službenu politiku jedne države. Ombudsmani podsjećaju na obavezu adekvatnog sankcioniranja ovakvih napada, čime se šalje jasna poruka o neprihvatljivosti bilo kojeg oblika omalovažavanja jedne osobe na osnovu njegovih ili njenih ličnih karakteristika, širenja stereotipa i stigmatizacije u javnom prostoru", navode, između ostalog, iz ove institucije.

Sama Sanela Prašović-Gadžo za "Nezavisne" je izjavila kako nema puno toga više da kaže nego što je rekla u obraćanju kolektivnom šefu države.

"Arijana i ja smo šokirane izjavama ovog državnog službenika. Takvo šovinističko ponašanje je nedopustivo, pogotovo jer je riječ o uposleniku Predsjedništva BiH", kaže Prašović-Gadžo.

Naglašava kako se ovo više nije odnosilo na njih dvije, već na sve žene u BiH.

"Prije nas su na radaru ovog čovjeka bili i drugi ljudi, poznate osobnosti, a sada su svi ti postovi izbrisani sa njegovog FB profila. Nadam se da će Predsjedništvo BiH pokrenuti postupak protiv te osobe i da jedna takva osoba više neće raditi u Predsjedništvu", zaključuje Prašović-Gadžo.

Prema Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti državnih službenika u kolektivnom šefu države, određeno je da državni službenici za neprimjereno ponašanje prema građanima (među koje spada i vrijeđanje) mogu biti kažnjeni pismenom opomenom, ukorom, smanjenjem plaće, degradiranjem na niže radno mjesto, te naposljetku i otkazom s posla.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.