Treba li nam Zakon uopće?

Financiranje stranaka u BiH - Novac se koristi za pritisak na birače, kupovinu glasova...

Financiranje stranaka u BiH, gdje ide novac, i treba li nam Zakon o finaciranju stranaka?
Vijesti / Politika | 28. 06. 2019. u 08:33 Bljesak.info
Zakon o finansiranju stranaka u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenje u izbore u ovoj zemlji na niskom je razini. Jedan od glavnih razloga je financiranje stranaka. Sredstva se ne koriste samo za financiranje rada stranaka, već i za kupovinu glasova. U prijedlogu amandmana na Zakon o financiranju stranaka, koji je načinio Transparency International u BiH, u konzultacijama s relevantnim institucijama, nalazi se i prijedlog da se ove aktivnosti direktno zabrane kroz Zakon o financiranju stranaka.

Zloupotreba javnih sredstava, institucija, javnih funkcija u svrhu predizborne kampanje, nisu definirani Izbornim zakonom, ali ni Zakonom o financiranju političkih stranaka. Ogromna sredstva koriste se, kroz javne nabavke, različite druge vrste raspodjela iz budžeta ili iz javnih poduzeća, institucija, da bi se financirali dijelovi izbornih kampanja političkih stranaka, kažu u Transparency International u BiH.

''Ono što je posebno zabrinjavajuće da se ta sredstva, nažalost, ne koriste samo za financiranje rada stranaka, već i za neke druge aktivnosti koje se mogu podvesti čak i pod pritisak na birače, kupovinu glasova i slično'', kaže Ivana Korajlić, Transparency International u BiH.

Ured za demokratske institucije koja je dio OSCE–a dala je preporuku da se urade amandmani, izmjene Izbornog zakona. Riječ je o preporuci koja je data nakon izbora 2014. i 2010. godine. Na osnovu toga , kakao je rečeno , može se zaključiti da se nije puno toga promijenilo.

''U nedavnom mišljenju koje je izdala Europska komisija preporuka OSCE-ove kancelarije je među prioritetnijim i nalazi se na listi 14 stvari koje je potrebno hitno implementirati'', komentirao je Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

Svaka politička stranka koja ne poštuje Zakon o financiranju političkih stranaka treba odrgovarati, da bude sankcionirana od strane provoditelja zakona, smatra izaslanik u Domu naroda PSBiH Lazar Prodanović.

''Bilo bi značajno da se ove primjedbe implementiraju i da budu usvojene prije nego što se objavi termin održavanja lokalnih izbora'', smatra Lazat Prodanović, izaslanik u Domu naroda PSBiH.

Ključno je da se u cijeloj priči daju adekvatne nadležnosti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, adekvatni kapaciteti Službi za reviziju CIK-a BiH, da bi mogla utvrditi sve nepravilnosti i propisati adekvatne sankcije za kršenje zakona, smatraju u Transparencyju.

Kopirati
Drag cursor here to close