Hrvatska republikanska stranka

Financiranje ratnohuškačkih organizacija i fast foodova iz proračuna HNŽ-a

U priopćenju ističu kako su im odbili u više navrata, u skladu sa zakonom o slobodi pristupa informacijama, dati na uvid zapisnike sa sjednica Vlade
Vijesti / Politika | 22. 12. 2017. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Novaca ima, a izbori sve bliže. Zašto ne spojiti ugodno s korisnim? Nakon dodjeljivanja 'poticaja za turizam' stranačkim ugostiteljima i poslušnicima, Vlada HNŽ nastavlja istu praksu kada se radi o dodjeljivanju 'poticaja' iz gospodarstva, objavio je mostarski Gradski odbor Hrvatske republikanske stranke navodeći kako su poticaji ustvari ''poticaji za potrebe razvoja stranačke baze''.

''Kada čovjek pomisli kako su bahatost i licemjerstvo aktualnih županijskih vlasti dosegle vrhunac, oni nas uvelike demantiraju svojim djelima pokazujući kako uvijek može lošije. Nebrojeno puta smo pisali o stranačkom upošljavanju u školama i drugim javnim institucijama, o financiranju 'ad hoc' formiranih stranačkih udruga putem raznih poticaja, o financiranju radikalnih ratnohuškačkih organizacija (poput „Centra za mir“ Safeta Oručevića) novcem poreznih obveznika, nenamjenskom utrošku namjenskih sredstava Civilne zaštite, pisali prijave pravosudnim institucijama, apelirali kod oporbe u Skupštini da se pokrenu... sve uzalud. Vlada HNŽ i dalje nastavlja financirati stranačke podobnike i aktivnosti, novcem poreznih obveznika'', navode mostarski republikanci.

U priopćenju ističu kako su im odbili u više navrata, u skladu sa zakonom o slobodi pristupa informacijama, dati na uvid zapisnike sa sjednica Vlade, kako bi vidjeli koliko je od 410 000 KM poticaja ''afirmativnom i održivom razvitku HNŽ'' otišlo fundamentalističkim organizacijama te da su ovih dana su ''otišli korak dalje u svojoj bahatosti''.

Sada to rade 'transparentno'. Nakon kriptiranog upošljavanja vježbenika, uz pitanja 'kakvo je vrijeme', prije nekoliko dana Vlada HNŽ je objavila rezultate natječaja za 'transfere za jačanje turističkih kapaciteta'. U ukupnom iznosu od 200 000 KM novac su dobili pojedini ugostitelji i vlasnici fast foodova 'za jačanje kapaciteta' za pečenje janjetine i miješanog mesa, 'ad hoc' formirane udruge koje do prijave za poticaje nisu imali nikakvih aktivnosti osim same prijave za poticaj (makar nema nikakvih javno dostupnih izvješća ili vidljivih rezultata), režimske agencije za grafički design, kao i vlasnike motela i soba za iznajmljivanje za jačanje (diskrecijskih) kapaciteta. Kako se sve radi 'javno i transparentno' i 'po zakonu' ponajbolje pokazuje raspisani natječaj 'za dodjelu sredstava ministarstva gospodarstva korisnicima poticaja'. Kao što se vidi na službenoj stranici ministarstva gospodarstva, poziv je objavljen 19.12.2017., a ističe 25.12.2017., dakle u roku od 6 dana (od kojih su dva subota i nedjelja), a ističe za Božić. Dakle, za one koji nisu bili prethodno obaviješteni, praktično nemoguće iskupiti svu papirologiju i potrebnu dokumentaciju za prijavu. Znači, još jedan u nizu 'uspješnih' poteza aktualne županijske vlade za potrebe jačanja stranačke baze za predstojeće izbore'', navela je mostarska Hrvatska republikanska stranka.

Kopirati
Drag cursor here to close