Ponuda

Fikretu je trebalo 14 minuta

Premijer Federacije BIH rekao je kako se ne ograđuje ni od koga, te da i dalje stoji pitanje šta se dogodilo.
Vijesti / Politika | 22. 05. 2020. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Da je Srebrena malina dobila posao saznao iz medija. Na tim ponudama u Vladi, kad sam kratko pogledao, meni je zapelo za oko naziv 'Srebrena malina' - jako egzotičan naziv za nabavku respiratora. Kad sam vidio da su oni jedini ponudili nabavku tamo je bila fotografija dvostrukog respiratora za kliničku upotrebu i s tom percepcijom sam došao na aerodrom i rekao da su to dvostruki respiratori. To je bila moja zabluda", rekao je federalni premijer Fadil Novalić gosdtujući na federalnoj televiziji.

Kaže kako je Vlada Federacije 12. veljače donijela odluke o nabavci medicinske opreme za borbu protiv pandemije.

14 minuta

''Zavodu za javno zdravstvo i Federalnoj upravi civilne zaštite je stavila zadatak da nabavi ne samo respiratore, nego i sva druga medicinska i higijenska sredstva. U vrijeme pandemije, panike, sve su države panično nabavljale respiratore'', rekao je.

Rekao je kako je ponuda "Srebrene maline proslijeđena u roku od 14 minuta.

''Došla je u 08:05, proslijeđena u 08:19 sati'', kazao je Novalić.

Na pitanje zašto je Civilnoj zaštiti, 2. travnja, uplaćeno pet milijuna KM, a na računu su imali već sedam milijuna, on je rekao kako je to učinjeno na osnovu odluke Vlade FBiH.

Što je nama trebalo

''Treća odluka Vlade. Mi smo rekli, za medicinska sredstva. Po njihovoj odluci ide nabavka, realizira se uplata i plaćanje. Ja sam dizao ruku na sjednici vlade, kasnije u potpisivanju odluka. To je moja obveza. Vlada je davala suglasnost u trećem slučaju i dio novca'', pojasnio je.

Rekao je kako se ne ograđuje ni od koga, te da i dalje stoji pitanje šta se dogodilo.


''Što je mimo zakona i tko je to napravio. Za to služe istražni organi. Za sve bi najbolje bilo da se to uradi brzo. Da se vidi tko je što napravio i kakve ga posljedice slijede'', rekao je Novalić.

Pojasnio je da se prema zakonu, na ugovorima se nalazi potpis Fahrudina Solaka, direktora FUCZ, te da treba utvrditi istinu.

''Ovi respiratori nisu za klinički tretman. Oni imaju svoju upotrebu. Kupio ih je čitav svijet. Drugo je pitanje što je nama trebalo. Zavod za javno zdravstvo je to trebao ustanoviti, FUCZ da isporuči'', dodao je Novalić.

Zaposlenost narasla

Novalić je, između ostalog, rekao i kako je korona zakon Vlade FBiH ''probudio optimizam kod građana''.

"Zaposlenost je narasla, 18.000 radnika je prijavljeno. Ekonomija se budi, vidimo na prihodima to. Raste broj uposlenih", izjavio je te dodao kako je ''FBiH likvidna, sa 77 milijuna suficita, što se događa prvi put nakon rata u BiH''.

Kaže kako Federacija BiH može još tri ili četiri mjeseca bez novca MMF-a koji je na čekanju.

Pohvale WHO

''Imali smo pohvale WHO. Mi smo treći u Jugoistočnoj Evropi, iza Albanije i Bugarske. Da je RS bio kao mi - mogli bi biti prvi ili drugi. Šta god mi govorili, efikasno je radio zdravstveni sistem, dobre su bile mjere i građani", izjavio je premijer FBiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close