Britanski veleposlanik

Field: PIC je odgovoran za visokog predstavnika

Field vjeruje da će predstojeći dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta biti svježa prilika za BiH, da se nastavi sa naporima na putu ka izgradnji stabilnije, prosperitetnije i inkluzivnije zemlje.
Vijesti / Politika | 11. 06. 2021. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da je potpuno jasno da zakonska odgovornost i ovlast za imenovanje visokog predstavnika leži na Vijeću za implementaciju mira (PIC), a sve druge tvrdnje jednostavno nisu točne, izjavio je za portal Fokus.ba veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Field.

On vjeruje da će predstojeći dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta biti svježa prilika za BiH, da se nastavi s naporima na putu ka izgradnji stabilnije, prosperitetnije i inkluzivnije zemlje.

Važna uloga OHR-a

''Visoki predstavnik i njegov Ured imaju važnu ulogu, zajedno sa svim ostalim prijateljima ove zemlje. Ali, na kraju dana, ovdje se radi o podržavanju građana u ostvarivanju njihovih ciljeva i promjena koje žele, kao i da traže odgovornost od svojih izabranih predstavnika.

Ured visokog predstavnika ima jasno definiran kriterij za zatvaranje, “5+2”, i ako je itko zainteresiran za završetak međunarodne supervizije, onda treba raditi na implementaciji tih reformi'', kazao je on.

Field, također, dijeli frustraciju koju osjećaju mnogi bh. građani zbog nedovoljnog napretka u polju vladavine prava, bez obzira što je ovo bio glavni prioritet, kako njima, tako i na euroatlantskom putu.

Konkretni koraci mogu se brzo napraviti

''Nekoliko je konkretnih koraka koji se mogu brzo napraviti – u Zakonu o sukobu interesa, Zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, Zakonu o javnim nabavkama i još nekim, tako da je na ministrima i parlamentarcima da urade ono što se treba uraditi.

Ovo nisu apstraktne ideje ili zakoni. Sve ovo može pomoći izgradnji povjerenja pojedinaca, kao i onih koji možda žele investirati ovdje. Na kraju dana, ni građani, ni međunarodni partneri neće biti uvjereni dok ne vide značajne rezultate, a to znači istrage u visoko-profilnim slučajevima korupcije i organiziranog kriminala, optužnice i presude, te zatvorske kazne za pojedince. Tada će početi vjerovati da nitko nije iznad zakona'', rekao je Field za Fokus.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close