Pravosuđe

Federacija traži borce protiv korupcije

U Federalnom tužiteljstvu bi bilo potrebno u 2018. godini pokrenuti postupak izbora deset federalnih tužitelja, te prijema petnaest državnih službenika i deset namještenika.
Vijesti / Politika | 10. 11. 2017. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH danas je prihvatila informaciju najviših pravosudnih institucija Federacije BiH o stvaranju potrebnih uvjeta za početak rada posebnih odjela Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda FBiH, koji se odnose na tehničke, kadrovske i financijske pretpostavke za provođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH.

U informaciji je, između ostalog, navedeno da trenutno ne postoje uvjeti za smještaj tužitelja, sudaca i administrativnog osoblja, te je predloženo da Vlada FBiH zaduži Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH da iznađe adekvatan prostor koji će zadovoljavati standarde sudskih i tužiteljskih objekata, a koji uključuju i standarde informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) sustava, a naročito upravljanja predmetima.

Kako je navela Vlada nakon sjednice u Sarajevu, potrebno je, navedeno je u informaciji, pokrenuti procedure imenovanja sudaca i tužitelja, kao i zapošljavanja državnih službenika, namještenika i sudskih policajaca za rad u posebnim odjelima ovih pravosudnih institucija.

 

Predloženo je da Vlada FBiH izuzme ove dvije institucije od primjene moratorija na zapošljavanje i da suglasnost za zapošljavanje.

U Federalnom tužiteljstvu bi bilo potrebno u 2018. godini pokrenuti postupak izbora deset federalnih tužitelja, te prijema petnaest državnih službenika i deset namještenika.

U Vrhovnom sudu FBiH bi u 2017. godini bilo potrebno izabrati troje sudaca i zaposliti po pet državnih službenika (sudskih stručnih savjetnika) i namještenika, a u 2018. godini deset sudaca, pet državnih službenika - sudskih stručnih savjetnika, deset namještenika i petnaest sudskih policajaca, kaže se u informaciji koju su potpisali predsjednik Vrhovnog suda FBiH Milorad Novković i glavni federalni tužitelj Zdravko Knežević.

 

S ciljem realizacije ovih aktivnosti, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija da, za potrebe osiguranja financiranja Posebnog odjela Vrhovnog suda Federacije BiH, u Nacrtu izmjena i dopuna proračuna FBiH za 2017. godinu planira dodatna sredstva u iznosu 116.200,00 KM, a u Nacrtu proračuna FBiH za 2018. godinu dodatnih 2.655.152 KM (od toga 541.022 KM za potrebe osiguranja financiranja sudske policije).

Ovo ministarstvo je zaduženo i da u Nacrtu proračuna FBiH za 2018. godinu, za potrebe osiguranja financiranja Posebnog odjela Federalnog tužiteljstva Federacije BiH planira dodatna sredstva u iznosu 1.863.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close