HRS predlaže

Federacija od dvije županije: Kako srezati birokraciju za 60 posto?

Stranka tvrdi kako bi njihovim prijedlogom došlo bi do reduciranja birokratskog aparata za preko 60% na svim razinama, što sa sobom nosi uštede koje, po njihovim procjenama, na godišnjoj razini iznose više od pola milijarde KM.
Vijesti / Politika | 20. 08. 2018. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Još 2014. godine, HRS je okupio tim pravnih i ekonomskih stručnjaka koji su uradili naš prijedlog ustavnih reformi BiH, na temeljima Washingtonskog sporazuma. Dokument je preveden na više stranih jezika i od strane brojnih uglednika ocijenjen kao najbolji, jer rješava sve esencijalne probleme koji koče razvoj ove zemlje'', navodi se u priopćenju za javnost Hrvatske republikanske stranke.

Stranka navodi da, kada pojedini „Visoki“ eksponenti međunarodne zajednice, stavljajući se otvoreno na stranu bošnjačke politike, u medijima izjavljuju kako „Hrvati ne znaju artikulirati kakvu BiH žele, niti imaju viziju“, neka jasno kažu tko to od Hrvata nema vizije, jer ako je nema HDZ BiH, ne znači da je nemaju Hrvati.

''Po HRS-ovom prijedlogu, Federaciju trebaju činiti dvije županije/kantona. Jedan bi obuhvatio sve općine Posavske, Zapadnohercegovačke i  Hercegbosanske županije te pojedine općine Srednjobosanske, Hercegovačko-neretvanske i Zeničko-dobojske županije. Drugi bi obuhvatio općine Bosansko-podrinjske, Tuzlanske i Unsko-sanske županije te pojedine općine Hercegovačko-neretvanske i Zeničko-dobojske županije  te Središnje Bosne. Višenacionalne sredine, poput Mostara, Travnika i Uskoplja-Gornjeg Vakufa bi se organizirale na osnovu Zakona o distriktima. Problem nesrpskog naroda u RS-u bi se riješio putem reformi Vijeća naroda RS-a (u procesu donošenja odluka bili bi izjednačeni s Domom naroda Parlamenta Federacije), izmjenama Zakona o Vladi RS-a, Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o područjima gradova i općina'', navodi se u priopćenju.

Stranka tvrdi kako bi njihovim prijedlogom došlo bi do reduciranja birokratskog aparata za preko 60% na svim razinama, što sa sobom nosi uštede koje, po njihovim procjenama, na godišnjoj razini iznose više od pola milijarde KM.

''Redefinirale bi se nadležnosti između Federacije i županija te bi se redefiniranjem tzv. Organskih zakona (Zakon o raspodjeli prihoda, Zakon o razvojnom fondu, Zakon o područjima općina i gradova, itd.) došlo, ne samo do dodatnih proračunskih ušteda, nego bi se u skladu s cijelim nizom EU direktiva dao dodatan gospodarski impuls razvoju lokalne samouprave'', navodi HRS.

Republikanci tvrde kako ovaj prijedlog rješava i problem implementacije presude Sejdić-Finci, kao i drugih presuda koje nisu implementirane, jer bi prava naroda i osoba koje se ne izjašnjavaju kao pripadnik jednog od bilo koja tri konstitutivna naroda (tzv. „ostali“) bila zaštićena, s odgovarajućim pravno zagarantiranim mehanizmima, ne samo na razini države, nego i na razini Federacije, županija, distrikta Federacije kao i određenog broja općina u kojima jedan konstitutivni narod ima više od 10 posto stanovništva.

''Dogovaranjem zakona o distriktima, riješio bi se problem mostarskog Statuta, poštujući Odluku Ustavnog suda BiH vezano za održavanje izbora u Gradu Mostaru. Ono što je najbitnije je da naš prijedlog ujedno rješava hrvatsko pitanje (biranje legitimnih predstavnika vlasti) te bi odgovarao  načelima koja su prihvaćena  Washingtonskim sporazumima i usvojena u Ustavotvornoj skupštini Federacije BiH od strane legitimno izabranih zastupnika (dakle u skladu s demokratskim standardima te u skladu s konvencijama i Direktivama Europske Komisije)'', navodi HRS te sitiče kako je ovaj prijedlog javno dostupan i preveden na više stranih jezika.

''O njemu se raspravljalo i na sastancima Europske komisije, Parlamenta EU, a došao je i do Republikanske stranke SAD-a i nekih od najbližih suradnika predsjednika Trumpa za pitanja J.I.E. Ocijenjen je kao izrazito dobar, jer uvažava prirodu BiH kao države tri konstitutivna naroda i ostalih. U najmanju ruku, može biti polazna osnova za razgovore i bolji je od svih drugih prijedloga koji ne postoje.  Ponavljamo, dakle, nije istina da Hrvati ne znaju artikulirati svoju politiku. Ima nas kojima prioriteti nisu seoski derneci i utrke u brzini konzumiranja janjetine'', navodi Hrvatska republikanska stranka.

Kopirati
Drag cursor here to close