Dogovaranje

Novalić ostaje, a Federacija dobiva nova ministarstva

Na razini Federacije je 16 ministarstava, a izmjenama bi se formirala i dva nova ministarstva. SDA i HDZ BiH o tome, navodno, već raspravljaju.
Vijesti / Politika | 30. 04. 2019. u 07:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sljedećem mandatu Vlade FBiH moglo bi doći do promjena kada je riječ o ministarstvima, objavila je federalna televizija navodeći kako se predviđa podjela nekih od postojećih ministarstava, odnosno njihovo spajanje.

Riječ je, navodi FTV, o rekonstrukciji postojećih ministarstava, ali i osnivanja novih. No, brojno stanje ministarstava ostat će isto.

Federalna vlada

Na razini Federacije je 16 ministarstava, a izmjenama bi se formirala i dva nova ministarstva - to su ministarstvo za obitelj i mlade, te ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

''Mjesta za dva nova ministrstva će biti stvorena tako što će se dosadašnja dva, i to obrazovanja te kulture i sporta spojiti u jedno. Ministarstvo trgovine bit će pripojeno Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Umjesto Ministarstva energije, rudarstva i industrije, postojalo bi ministarstvo energije i rudarstva, a Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će biti dodat resor ruralnog razvoja'', navodi FTV dodajući kako se o ovom prijedlogu ozbiljno raspravlja u SDA.


Iz stranke ističu da je cilj svega rasteretiti preopterećena ministarstva, a dodati resor i nadležnosti onima koji su manje opterećeni.

Potpredsjednik SDA Edin Ramić ističe da će se o svemu razgovarati s ostalim partnerima u vlasti. Ipak, kako sada stvari stoje, HDZ BiH, kao ključni partner, nema ništa protiv. Kažu  - o ovom pitanju raspravlja se godinama, a bilo je i jedno od tema na posljednjem sastanku SDA i HDZ-a u Mostaru.

''Dogovarali smo dinamiku, kako bi neke stvari unutra Vlade Feedracije trebalo promijeniti, o čemu smo razgovarali prije nekoliko godina, oko reorganizacije same strukture Vlade'', navodi Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

No, FTV navodi kako, da bi se raspravljalo o preraspodjeli ministarstava unutar Vlade, najprije treba formirati Vladu. Konačni dogovor još se ne nazire, a aktualna Vlada ušla je u gotovo sedmi mjesec rada nakon isteka mandata.

Iako se još ne izlazi u javnost s imenima budućih ministara, mnogi kažu da će Fadil Novalić ostati na poziciji premijera.

Kopirati
Drag cursor here to close