Tko žuri, slomi nogu

Federacija na odmoru još osam dana

Zastupnički dom FBiH 16. srpnja birat će novo rukovodstvo i razmatrati borački zakon
Vijesti / Politika | 08. 07. 2019. u 14:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elvir Karajbić (SDP) potvrdio je danas u izjavi za Fenu da će sjednica tvog doma biti održana 16. srpnja, kada će biti birano novo rukovodstvo te razmatrani zakon o demobiliziranim borcima i rebalans ovogodišnjeg federalnog proračuna.

Odlučeno je to danas na sjednici Kolegija Doma, a Karajbić je također potvrdio da su stigli prijedlozi za novo rukovodstvo Doma nakon što je taj izbor zatražila novoformirana parlamentarna većina na prošloj sjednici Doma.

Za novog predsjedavajućeg iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) predložen je Mirsad Zaimović, dok je iz Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za dopredsjedavajućeg predložen Mladen Bošković, a vladajuća većina nije ponudila prijedlog za dopredsjedavjućeg iz reda srpskog naroda.

Koalicijski partneri, dodaje Karajbić, SDA, HDZ, Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost (SBB) usuglasili su se oko tih prijedloga prema onom što je dostavljeno Kolegiju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

''Imenovanje novog rukovodstva bit će prva točka dnevnog reda sjednice te će novoizabrani predsjedavati sjednicom kada će biti razmatrani zakon o demobiliziranim borcima i rebalans proračuna'', zaključio je Karajbić.

 

 

 

Što mijenja novi zakon?

Koordinacija boračkih udruženja zatražila je da se Zastupnički dom sastane hitno, a po mogućnosti i Dom naroda u istom danu da bi usvojili taj zakon kao i rebalans proračuna.

Borcima je stalo da taj zakon stupi na snagu što prije kako bi naknade po osnovu sudjelovanja u ratu, koje im propisuje, mogli dobiti već od sljedećeg mjeseca.

Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji utvrdila je u međuvremenu Federalna vlada i uputila ga u parlamentarnu proceduru, kao i prijedlog rebalansa proračuna FBiH za 2019., kojim je osigurala novac za provedbu zakona. 

Među brojnim pravima za demobilizirane borce, zakon najavljuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

Uvjet je da su najmanje godinu bili u obrambenim redovima tijekom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u obrambenim jedinicama.

Kopirati
Drag cursor here to close