17 odluka

FBiH i Parlament BiH ne provode odluke Ustavnog suda

"Posebno zanimljivo je što najviše odluka nisu proveli oni koji se zaklinju u BiH i njene institucije, a istovremeno optužuju Republiku Srpsku za nepoštovanje tih institucija", rekao je Bundalo
Vijesti / Politika | 04. 02. 2020. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 17 odluka Ustavnog suda BiH nije provedeno, među kojima 15 federalne institucije i ustanove i Parlamentarna skupština BiH, piše "Glas Srpske". List navodi da su za neprovođenje samo dvije odluke odgovorne institucije u Srpskoj, i to grad Trebinje i bivše Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske.

Rješenje kojim Ustavni sud BiH traži provođenje istrage protiv odgovornih osoba u Vladi HBŽ zbog neizvršenja odluke ovog suda kojom je ustanovljeno da je apelantu Željki Vrakela povrijeđeno pravo na pravično suđenje, ukupno je 17. neprovedena odluka ovog suda.

Odlukom Ustavnog suda od 11. lipnja prošle godine kantonalnoj Vladi izdat je nalog da Vrakeli isplati 1.200 KM na ime naknade nematerijalne štete zbog nedonošenja odluke u razumnom roku, kao i da nakon isteka roka od tri mjeseca plati zakonsku zateznu kamatu na eventualno neisplaćeni iznos.

Umjesto provođenja ove konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda, Vlada HBŽ nije čak ni odgovorila na dopis suda od 4. prosinca prošle godine u kojem je traženo da obavijesti sud o poduzetim mjerama. Šef Kluba zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske Perica Bundalo kaže da je to još jedna potvrda da se živi u nakaradnoj zemlji.

On je naveo da se ne sjeća da je itko "završio iza rešetaka" zbog kaznenog djela neprovođenje konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH.

"Posebno zanimljivo je što najviše odluka nisu proveli oni koji se zaklinju u BiH i njene institucije, a istovremeno optužuju Republiku Srpsku za nepoštovanje tih institucija", rekao je Bundalo, koji je i član Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Srpske.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da bi volio da čuje što o ovome kaže visoki predstavnik u BiH.

"Valentin Inzko redovno optužuje Republiku Srpsku za nepoštovanje institucija BiH, a ne pušta ni glasa kada federalne ili institucije na razini BiH ne provode odluke Ustavnog suda. S druge strane, neprovođenje odluka te pravosudne institucije, čak i kada je riječ o pojedinačnim apelacijama fizičkih osoba, a kamoli o političkim odlukama kao što je ona o Danu Republike, idu u prilog tvrdnjama iz Srpske o nakaradnom i političkom karakteru tog suda", rekao je Žunić.

On je naveo da kao legalist smatra da se odluke Ustavnog suda moraju provoditi, te ističe da je krajnje vrijeme da se uđe u ozbiljnu priču o donošenju zakona o Ustavnom sudu.

"Neophodno je donijeti zakon kojim će se precizno regulirati rad tog suda, jer je naprosto neshvatljivo da najviša pravosudna institucija u nekoj zemlji, kakvom sebe smatra Ustavni sud BiH, radi na osnovu Pravila suda koja je sam donio, a ne na osnovu zakona", naveo je Žunić i naglasio da će se tek kada strani suci odu iz tog suda moći da govori o BiH kao ozbiljnoj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close