Smrča

Fadil posadio drveće

''Osobno mi ovo znači veoma mnogo i zahvalan sam na ukazanoj časti da i na ovaj način podržim očuvanje našeg okoliša'', kazao je Novalić.
Vijesti / Politika | 11. 11. 2020. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Akcija Dah za budućnost

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pridružio se akciji ''Dah za budućnost, dah za svijet'', posadviši dvije sadnice smrče na sarajevskom izletištu Barice.

Program ''Dah za budućnost, dah za svijet'' pokrenut je na inicijativu predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, a cilj sađenja novih sadnica je uputiti poruku o sinergiji i svijesti o održivoj budućnosti i okolišu.

Događaju na Baricama je nazočio i veleposlanik Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, koji je zajedno sa federalnim premijerom zasadio mladu smrču.

Premijer je putem videolinka bio direktno uključen u program koji se istovremeno održavao u Turskoj, te je tom prilikom razgovarao s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Federalni premijer je informirao da je na Baricama ovim povodom posađeno 1.000 sadnica, a turski predsjednik je, između ostalog, najavio nasatavak brige o prirodi i zelenilu.

''Nijedan i nikakav društveni razvoj nigdje na našoj planeti nije moguć ako čovjek uništi prirodu. Čovjek je dio prirode i to mora i ostati. Zato ovakvi potezi znače puno više od jednog simbolično zasađenog drveta. Mi u Bosni i Hercegovini znamo da je jedno od naših najvećih bogatstava, ali i da je ljepota naše prirode većim dijelom netaknuta i to želimo sačuvati'', kazao je federalni premijer.

''Osobno mi ovo znači veoma mnogo i zahvalan sam na ukazanoj časti da i na ovaj način podržim očuvanje našeg okoliša. Iskreni sam zaljubljenik u prirodu i svjestan sam šta boravak u očuvanoj prirodi znači. S druge strane me brine manjak svijesti o ekologiji i bio bih zaista srećan da naše buduće generacije rastu s prirodom i neprestano se edukuju o pravilnom odnosu čovjeka i prirode'', dodao je Novalić.

Veleposlanik Koc je pojasnio da je truski predsjednik sam inicirao projekt koji može biti primjer cijelom svijetu, te da je kroz taj projekt posađeno više od deset milijuna mladica. On je zahvalio premijeru Novaliću što sudjeluje u ovom programu.

Sadnice su istovremeno, u sklopu ovog programa, posađene u 30-ak zemalja svijeta, među kojima su, pored Bosne i Hercegovine i Turske, Albanija, Azerbejdžan i Sjeverni Kipar, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close