Složna braća

Evo što je zapelo na europskom putu

Predsjedatelj Zajedničke komisije za europske integracije Nikola Lovrinović je izjavio novinarima da su i ranije neke kolege zastupnici smatrali da se trebaju dobivati češće informacije, različite vrste informacija.
Vijesti / Politika | 15. 01. 2018. u 15:22 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Direkcije za europske integracije (DEI) Edin Dilberović je na sjednici Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je razmatrana Informacija o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu, najavio da se u veljači ove godine očekuje Strategija Europske unije o proširenju.

''Bosna i Hercegovina ove godine, kad govorimo o planu proširenja EU, neće biti tretirana kao ostale zemlje u regiji jer BiH, prvo, nema kandidatski status. Drugo, BiH će u okviru izvještaja biti tretirana isključivo i samo kroz Upitnik, a ne kroz priču odbora, pododbora i ostalih zajedničkih tijela, kao što je slučaj s drugim zemljama koje su već i otvorile pregovaračka poglavlja'', naveo je Dilberović.

Dodao je kako će biti isključivo tretirana kroz pitanje Upitnika.

''Nadam se da ćemo neku konkretniju informaciju dobiti tijekom ove godine iz Europske komisije'', kazao je direktor DEI-a.

Što da očekuje javnost

Član Zajedničke komisije za Europske integracije državnog parlamenta Saša Magazinović je tijekom rasprave kazao da ne može podržati izvještaj, a nakon sjednice Komisije je izjavio novinarima da je proces EU integracija u Bosni i Hercegovini ''primjer netransparentnosti''.

''Ako parlament BiH nema informaciju o tome koja pitanja nisu usklađena, zašto nisu usklađena, koje su razlike u mišljenjima ljudi koji usklađuju, šta onda treba da očekuje javnost'', kazao je Magazinović.

Dodao je da je ''ovo nezapamćeno da se od javnosti kriju informacije koje se tiču procesa europskih integracija, koji bi trebao biti primjer transparentnog procesa''.

Predsjedatelj Zajedničke komisije za europske integracije Nikola Lovrinović je izjavio novinarima da su i ranije neke kolege zastupnici smatrali da se trebaju dobivati češće informacije, različite vrste informacija.

''Međutim, dogodilo nam se u prošloj godini i nešto malo u pretprošloj, da smo dva puta dobili informacije, a da se ni jedan kolega zastupnik nije javio da komentira ta izvješća'', kazao je Lovrinović te dodao da ''stoji to da bi informacije mogle biti češće i bolje''.

Zadnja rupa na svirali

Član Komisije Fehim Škaljić je tijekom rasprave na sjednici Komisije ustvrdio da ''imamo situaciju da je europski put BiH takav da ćemo u izvješću biti 'zadnja rupa na svirali', jer ono što je problem smo gurali 'pod tepih'''.

Po njegovim riječima, nama treba više od godinu dana da napravimo odgovore na Upitnik Europske komisije.

''Nama treba puno toga što nismo uradili, što se realno postavlja kao pitanje koliko suštinski pojedine institucije u BiH na europskom putu žele da ostvare taj cilj'', kazao je Škaljić, ocijenivši da je ''presporo da bi se tome moglo aplaudirati".

Dodao je kako je presporo ''da bi se to moglo argumentirati poteškoćama, ako te poteškoće nismo iznosili na onu razinu koja je najodgovornija pred građanima, pred parlament''.    

Nakon diskusije članovi Zajedničke komisije za europske integracije nisu primili k znanju  Informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu.

Usvojili su Izvještaj o radu Zajedničke komisije za europske integracije za 2017. te Plan rada za 2018. godinu.

Promjene za novinare

U usvojenim zaključcima i preporukama, Zajednička komisija, uvažavajući preporuke Institucije ombudsmana BiH u Specijalnom izvještaju o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u BiH, predlaže domovima PSBiH da usvoje zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da u roku ne dužem od tri mjeseca izradi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH u kome bi se napadi na novinare tretirali kao napadi na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Zajednička komisija predlaže domovima PSBiH da usvoje zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da ubrza proceduru donošenja Zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH, čije bi odredbe obuhvatile sve medije u BiH, uključujući i one koji su dostupni isključivo putem interneta. Zajednička komisija predlaže domovima PSBiH da usvoje zaključak koji se od Vijeća ministara BiH traži da, u suradnji s Regulatornom agencijom za komunikacije, zakonski regulira pitanje oglašavanja u medijima.

Također, Zajednička komisija predlaže domovima PSBiH da usvoje i zaključak kojim se od nadležnih policijskih i pravosudnih organa na svim razinama vlasti u BiH traži da drastično pooštre zakonom predviđene sankcije za širenje govora mržnje i nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti u elektronskim, pisanim i on-line medijima. Zajednička komisija predložila je domovima PSBiH da usvoje zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži da značajno ubrza i okonča proces digitalizacije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close