Žele da ispune kriterije

Europska komisija objavljuje strategiju za Zapadni Balkan

U međuvremenu, dok se Europska unija bavila sama sobom, u regiji je porastao utjecaj Rusije, Kine i Turske
Vijesti / Politika | 04. 02. 2018. u 20:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak popodne, Europska komisija će objaviti svoju strategiju za zapadni Balkan, kojom želi potaknuti šest zemalja - BiH, Albaniju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju - da pojačaju napore na reformama kako bi ispunile potrebne kriterije za članstvo.

Cilj strategije je i pripremiti javno mnijenje u zemljama članicama za nastavak proširenja, koje je palo u drugi plan nakon izbijanja teške financijske krize, koja je uzdrmala same temelje EU-a. U međuvremenu, dok se Europska unija bavila sama sobom, u regiji je porastao utjecaj Rusije, Kine i Turske, javlja N1.

Među šest zemalja na koje se odnosi strategija velike su razlike na njihovu putu prema članstvu u EU-u. Najdalje je otišla Crna Gora, koja ima 30 otvorenih poglavlja od njih 35, slijede Srbija. Makedonija i Albanija koje imaju status kandidata i čekaju na početak pristupnih pregovora, a na začelju kolone su Bosna i Hercegovina i Kosovo. Kosovo je u posebnom položaju jer pet zemalja članica - Španjolsk, Rumunija, Grčka, Cipar i Slovačka - ne priznaju tu državu.

U posljednje vrijeme najglasnija je Španjolska, koja zbog svojih unutarnjih problema s Katalonijom ne želi da se u strategiji spominje šest zemalja zapadnog Balkana. Prema neslužbenim informacijama, 2025. godina se spominje kao poticaj za države iz toga područja i kao perspektiva za mogući ulazak, ali ta se godina nikako ne trebala razumjeti kao rok za sljedeće proširenje.

Kopirati
Drag cursor here to close