Izvještaj

Europa predlaže da spojimo izbore

Vijesti / Politika | 03. 04. 2019. u 15:14

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvještaj o nadzoru općih izbora u kantonima Federaciji Bosne i Hercegovine održanih 7. listopada 2018. godine usvojen je danas na sjednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Predstavio ga je Stewart Dickson, izvještač iz Velike Britanije koji je bio na čelu promatračke misije od 4 do 8. listopada 2018. godine u deset kantona Federacije BiH i u Brčko distriktu, priopćeno je u srijedu iz Vijeća Europe.


Kongres naglašava da su izbori održani u vrijeme izazovne ekonomske situacije i rastućih razočarenja među građanima političkom blokadom u zemlji u kojoj je politička klasa podijeljena duž etničkih linija. Predizborna kampanja održana je u polariziranoj atmosferi, a kandidati su se natjecali na neravnopravnoj osnovi, posebno kada je riječ o tretmanu medija koji su često izvještavali u korist aktualnih nositelja vlasti.

''Izborni dan generalno je protekao korektno i bio je dobro pripremljen, dok je većina članova izborne administracije bila u stanju da se efikasno bavi procesom usprkos teškim uvjetima. Nepravilnosti su, ipak, primijećene po pitanju ubacivanja glasačkih listića, kao i pokazivanju stranačke naklonosti prema članovima izborne komisije i razmjene pozicija među političkim strankama. Također ima prostora za poboljšanja po pitanju tajnosti glasovanja i usporenog i dugog postupka glasovanja'', navodi se u izvještaju.

null

null


Kada je riječ o pozitivnim pomacima, navodi se kako su vlasti ostvarile poboljšanja u nekoliko polja, kao što je uvođenje spolne kvote, financijska regulativa predizbornih kampanja i sustavna obuka članova izbornih administracija.

''Ipak, pitanjima poput zloupotrebe administrativnih resursa, tečnosti glasačkih listi i glasačkim pravima glasača koji de facto borave van zemlje, tek se treba pozabaviti'', navedeno je.

Kongres je zaključio s preporukom da se izbori za kantonalne skupštine trebaju održati skupa s lokalnim izborima - a ne s općim izborima, uzimajući u obzir značaj kantona u Federaciji BiH i njihovu ulogu u kompliciranoj strukturi institucija na državnoj razini, priopćeno je iz Vijeća Europe. 

Kopirati
Drag cursor here to close