Delegacija EU u BiH

EU: Nema osnova za prekrajanje granica BiH

“Ne postoji nikakva osnova za bilo kakve razgovore o razlazu u BiH”
Vijesti / Politika | 06. 05. 2021. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske pripremila je za nastavak 16. sjednice, koja će biti održana 11. svibnja, "Inicijativu za razgovor o mogućim rješenjima za BiH". U dokumentu navode da "u slučaju ignoriranja njihovih stavova, srpski konstitutivni narod zadržava pravo na samoopredjeljenje".

Iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini u odgovoru za N1 su poručili da ''ne postoji nikakva osnova za bilo kakve razgovore o razlazu ili prekrajanju granica BiH, koji predstavljaju neprihvatljivo podrivanje njenog ustavnog poretka''.

''Bilo kakav razgovor o secesiji nije u interesu građana kako u Republici Srpskoj, tako i u cijeloj BiH. Sada fokus treba biti na spašavanju života, održivom ekonomskom oporavku i reformama kojima se unapređuju europske integracije i poboljšavaju životi građana. Sve drugo je odvlačenje pažnje od ovih životno važnih tema'', naveli su za N1 iz Delegacije EU u BiH.

U inicijativi NSRS navode da je ''izmijenjena daytonska struktura BiH, i to na štetu entiteta, posebno Republike Srpske, i konstitutivnih naroda, posebno Srba i Hrvata'', te pozivaju ''FBiH kao stranu i druga dva konstitutivna naroda – Hrvate i Bošnjake, da povedu miran i dostojanstven dijalog o mogućim rješenjima za BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close