Daj reforme

EU dužnosnici pozdravljaju izmjene izbornog zakona, podsjećaju na ostale presude

Osvrnuli su se i na prolongiranje donošenja proračuna BiH.
Vijesti / Politika | 08. 07. 2020. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured Europske unije u suglasnosti sa šefovima misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini pozdravilo je u srijedu odluke u svezi s izbornim zakonom.

''Srdačno pozdravljamo današnje usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, čime se konačno omogućava održavanje lokalnih izbora u Mostaru. Održavanje ovih izbora uvršteno je u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Usvajanje ovih izmjena i dopuna pokazuje da politički lideri i institucije u BiH mogu preuzeti odgovornost,  postići kompromis i riješiti teška pitanja. Isti duh treba voditi i buduće reformske napore na izbornoj reformi'', stoji u izjavi.

Kada je u pitanju daljnja izborna reforma, navode, šefovi misija EU podsjećaju na potrebu da se u potpunosti adresiraju ključni prioriteti iz Mišljenja kako bi BiH napredovala na svom putu ka pristupanju u EU.

Podsjećaju da se ne trebaju poduzimati bilo kakvi zakonodavni ili politički koraci koji bi otežali provedbu sudske prakse Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanih presuda Ustavnoga suda.

Bosna i Hercegovina, tvrde, također treba provesti preporuke OSCE-a/ODIHR-a kako bi unaprijedila demokratsku kvalitetu izbornih procesa.

Osvrnuli su se i na prolongiranje donošenja proračuna BiH.

''Napominjemo da bi odlaganje usvajanja državnog budžeta za 2020. godinu od strane Parlamentarne skupštine BiH moglo imati implikacije na održavanje izbora kako je najavljeno. Stoga pozivamo vlasti da odmah osiguraju potrebna sredstva za održavanje lokalnih izbora 2020. u cijeloj zemlji'', stoji u zajedničkoj izjavi.

 
Kopirati
Drag cursor here to close