Pod budnim okom

EU će biti na svakom glasačkom mjestu u Mostaru

Sattler je poručio da je svaki glas važan, jednako kao što je važno povećati izlaznost jer povećana izlaznost, kako je rekao, dovodi do promjene.
Vijesti / Politika | 16. 10. 2020. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler poručio je da će EU pažljivo pratiti izborni proces u BiH, pogotovo u Mostaru, te biti prisutna na svakom glasačkom mjestu.

Sattler je danas u Mostaru, uoči javne debate "Izbori i učešće građana u demokratskim procesima", podsjetio da je pitanje održavanja izbora u ovom gradu prvi od 14 ključnih prioriteta Europske komisije o spremnosti BiH da dobije status kandidata u EU.

"Zadovoljstvo mi je bilo vidjeti podatak iz istraživanja koje je nedavno rađeno u Mostaru da je više od 70 posto mladih potvrdilo da će izaći na izbore. To je ohrabrujuće i to je upravo ono što je potrebno. Uvjeravam vas da ostajemo prisutni sa značajnim brojem promatrača koji će biti angažirani na terenu, a imamo saradnju i a cijelom lepezom organizacija civilnog društva `Pod lupom`", rekao je Sattler.

3.000 promatrača

Naglasio je kako će biti osigurano više od 3.000 promatrača koji će biti prisutni na glasačkim mjestima i 15. studenog i 20. prosinca, kada se održavaju izbori u Mostaru kako bi osigurali regularnost izbornog procesa.

Sattler je poručio da je svaki glas važan, jednako kao što je važno povećati izlaznost jer povećana izlaznost, kako je rekao, dovodi do promjene.

"Vi zaista živite u prekrasnom gradu, koji je blagoslovljen brojnim prirodnim ljepotama i energičnim ljudima, imate dragulj u rukama. Dajte da taj dragulj ponovo zasija svojim sjajem", istaknuo je Sattler.

Veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartmann rekla je da je svjesna da postoje kritike o tome kako je nakon 12 godina došlo do dogovora za Mostar, ali je u cijeloj priči, naglasila je, važno da Mostar ima izbore.

"Demokratski proces se ne završava na dan izbora. Izborni proces je završen tek onda kada je vlast formirana. Znamo da za formiranje vlasti ne postoji rok, ali je jako važno da to bude brzo", navela je Hartmann.

Foto: Bljesak.info / Javna debata

U Mostaru pokrivenost 100 posto

Dario Jovanović, iz "Koalicije pod lupom", rekao je da će ta koalicija, u okviru projekta "Sistemska transparentnost u izbornom procesu - STEP", koji financira EU, a sufinanciraju Vlada SAD i Misija OEBS-a u BiH, imati dugoročno promatranje izbora u Mostaru, koje je počelo prije sedam dana, a čiji će prvi nalazi biti dostupni već sljedećih tjedana.

"Na izborni dan u Mostaru imat ćemo 100 posto pokrivenost svih biračkih mjesta s promatračima od 6.00 sati, jedan sat prije otvaranja biračkih mjesta, pa do okončanja izbora", naglasio je Jovanović.

Veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson je u obraćanju video-linkom naveo da je u Mostaru ovoga putu riječ o lokalnim izborima, čije bi teme, stoga, trebale biti škole, bolnice, čistoća rijeka, deponija i bezbjednost u gradu.

"Nadam se da će to biti pitanje koja će ljudi stavljati u prvi plan i da ih neće ometati kampanje koje će nastojati da održe grad podijeljenim ili skrenuti pažnju na pitanja koja su daleko van dometa Mostara", rekao je Nelson.

Foto: Bljesak.info / Javna debata
Kopirati
Drag cursor here to close