Službena posjeta Srbiji

Erdogan: Sporazum Beograda i Prištine od vitalnog značaja za mir na Balkanu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja, koji zadovoljava sve zainteresirane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2019. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Podržavamo nastavak procesa dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma zasnovanog na slobodnoj volji i konsenzusu obje strane. Spremni smo dati sve od sebe kako bismo riješili taj problem. Sporazum koji bi bio postignut između dvije zemlje bit će prihvatljiv i za nas", rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan za beogradski list Politika.

Srbija igra važnu ulogu

Naglasio je kako je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja, koji zadovoljava sve zainteresirane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu.

Erdogan je rekao da Turska pridaje veliku važnost održavanju mira i stabilnosti u Srbiji i na cijelom Balkanu, i da podržava napore Srbije na putu ekonomskog razvoja i procesa pridruživanja Europskoj uniji.

"Ukoliko se prosperitet i mir nastave kretati uzlaznom putanjom u Srbiji, vjerujemo da će to imati pozitivan odraz na cijelu regiju. Srbija igra važnu ulogu u održavanju regionalnog mira i razvoju regije. Svaki put kada posjetim Beograd imam priliku uvjeriti se u to ", rekao je Erdogan.

U intervjuu za beogradski dnevnik rekao je kako Turska želi ojačati odnose i suradnju s regijom na svakom polju i da Srbiju koja po njegovim riječima ima strateški položaj na Balkanu, vidi kao susjednu zemlju iako nema zajedničke granice, navodi Beta.

Nekima smeta Turska na Balkanu

Upitan o bošnjačkim političarima u Srbiji koji podržavaju projekt tzv. "Zelene transverzale" čiji je cilj pripajanje Bosni i Hercegovini i Kosovu dijelova Srbije u kojima živi muslimanska manjina, kao i navodima o turskoj podršci tom planu, Erdogan je rekao da Turska svoju politiku prema Balkanu ne provodi na osnovu religije.

"Bez obzira na to u kojem dijelu Balkana se nalaze, sve narode ovog geografskog podneblja vidimo kao naše prijatelje s kojima smo stoljećima živjeli zajedno i koji će surađivati na svim poljima u budućnosti, ne praveći razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata", rekao je Erdogan.

Naveo je kako "nekima smetaju aktivnosti" Turske na Balkanu i snažna suradnja sa Srbijom, a ti krugovi po njegovoj ocjeni pokušavaju manipulirati naporima Turske i da je prikazuju drugačijom nego što jeste.

"Moj savjet svima je da, umjesto da potiču sukobe na Balkanu, razmišljaju o stvaranju političkih projekata koji će doprinijeti boljoj budućnosti Balkana", poručio je Erdogan i naveo da su bošnjačka manjina u Srbiji i građani Turske porijeklom iz Sandžaka most prijateljstva između dvije zemlje, prenosi Beta.

Kamen temeljac

Erdogan je ocijenio da su odnosi Turske i Srbije danas na najvišoj povijesnoj razini i u tome istaknuo ulogu predsjednika Aleksandra Vučića, a naveo je i brojne zajedničke razvojne projekte i najavio dalju podršku projektima koji će, kako je dodao, doprinijeti razvoju Sandžaka i drugih dijelova Srbije.

Naime, Erdogan danas počinje dvodnevnu službenu posjetu Srbiji tijekom koje će razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sudjelovati na summitu Srbije, Turske i BiH i prisustvovati polaganju kamena temeljca za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close