Press u zraku

Erdogan nakon posjete: Posljednja karika

Erdogan je najavio nastavak kontakata sa svim stranama u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2021. u 15:17 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako će njegova zemlja nastaviti doprinositi miru, stabilnosti i razvoju Balkana. Naime, Erdogan je po okončanju posjeta Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori u zrakoplovu razgovarao s predstavnicima medija.

Sporazum o trgovini

Podsjetio je kako se u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te da je razgovarano o bilateralnim, regionalnim i globalnim pitanjima, kao i koracima koji mogu biti poduzeti u cilju unapređenja suradnje.

Prema njegovim riječima, ima li su priliku razgovarati i o fazama projekata, među kojima je i autoput Sarajevo - Beograd.

"Imali smo priliku razmijeniti mišljenja o novim poljima suradnje koje možemo realizirati u cilju podrške interesima naših zemalja i razvoju Bosne i Hercegovine. Revidirani Sporazum o slobodnoj trgovini i njegovo stupanje na snagu od 1. kolovoza 2021. godine doprinijet će našoj trgovini i investicijama u Bosni i Hercegovini", mišljenja je Erdogan.

O odnosima dviju zemalja i suradnji razgovarao je i s predsjedavajućim Željkom Komšićem i s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Jačanje

"Posjete Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te programi koje smo imali, posljednja su karika politike koju vodimo k jačanju multilateralnih i sveobuhvatnih odnosa prema Balkanu. S članovima Predsjedništva BiH sastali smo se treći put ove godine. Ove bliske susrete smatram izrazito važnim s aspekta kontinuiteta i praćenja. Naša pomna pažnja Balkanu bit će nastavljena i dalje. Zbog toga pomno pratimo dešavanja i pomažemo Bosni i Hercegovini u političkom, ekonomskom, vojnom, regionalnom i drugim poljima. Nadamo se da će unutrašnji politički problemi u Bosni i Hercegovini biti riješeni u okvirima teritorijalne cjelovitosti i političkog jedinstva", naglasio je Erdogan.

Najavio je nastavak kontakata sa svim stranama u Bosni i Hercegovini.

"Planiramo obujam trgovine s BiH podići na milijardu eura. Zbog toga poduzimamo dodatne korake. Veliku pažnju pridajem završetku autoputa Sarajevo - Beograd. Ovaj autoput će biti projekt puta mira Balkana i doprinijet će razvoju, miru i stabilnosti cijele regije. I most na rijeci Savi će biti završen krajem 2022. godine. S liderima smo zajedno postavili temelje. Smatramo to projektima koji će doprinijeti ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine", rekao je Erdogan.

Kopirati
Drag cursor here to close