Crkva i država

Episkop Fotije protiv NATO-a

Kaže kako je u današnjem svijetu, koji je postao ''globalno selo'', nemoguće i biti potpuno izoliran.
Vijesti / Politika | 04. 01. 2019. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da je za srpski narod i državu najbolje čuvati svoju neutralnost i slobodu, i to je oduvijek bilo najbolje, od srpskog pisca i političara Petra Kočića do danas.

Za aktualno pitanje puta u NATO, vladika Fotije kaže da to jednostavno ne bi bilo moralno.

Globalno selo

''Naš narod je već rekao da ne možemo to prihvatiti jer smo bili od NATO-a bombardirani i Republika Srpska i Srbija. Mnogi nosimo traume od toga i jednostavno, to ne bi bilo moralno'', ocjenjuje vladika u intervjuu Srni.

Kaže kako je u današnjem svijetu, koji je postao ''globalno selo'', nemoguće i biti potpuno izoliran.

''Uključen si, htio ne htio'', kaže vladika Fotije, te da o integraciji u EU trebaju dobro promisliti vrlo mudri ljudi, ekonomski i pravni stručnjaci.

''Mi u svakom slučaju moramo kontaktirati sa svijetom, nemoguće je biti izoliran, ali s druge strane, to ne mora značiti da mi automatski i pripadamo tom svijetu u smislu da se politički uključujemo u njihove projekte kao što je EU'', ističe vladika Fotije.

Srbi narod stradalni

Navodeći primjer Britanaca, koji su procijenili da imaju štete kao država i povukli se iz EU, on kaže da ni Srbi ne trebaju idealizirati ovu političku zajednicu i da k njoj idu ''grlom u jagode'', misleći da to rješava sve probleme.

''Nije točno to, ništa neće biti rešeno, nego bi bili u zajednici s bogatim državama koje su ekonomski dominantnije od nas i pitanje je što je tu dobro. Ne treba bježati od integracija, nego biti tu, ali biti sa zdravim rasuđivanjem'', navodi vladika.

Mladi ljudi, kaže on, treba da čuju i uče da su Srbi narod stradalni koji je raspet i dan-danas - na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, pa i u Srbiji.

Proruski stav

''Pravoslavni narod prosto smeta na putu svjetskim silama. Smetali smo Napoleonu, smetali Hitleru i mnogima drugima koji su išli prema Rusiji, a sličan scenarij je i danas. Negdje je taj odnos snaga u svijetu takav da je zapadni svijet ujedinjen i ima cilj proboja na Istok, a mi smo na putu tome i zbog toga smo mnogo stradali'', navodi vladika Fotije.

Naglašava da je srpski narod s Rusima uvijek bio blizak po vjeri, naciji, kulturi, pismu, ali prvenstveno po nekom pravdoljubivom shvaćanju života, te da Srbi na Ruse gledaju kao na braću.

''Nažalost, ovaj takozvani proruski stav se nekako negativno kotira na Zapadu. A, zašto, kada mi cijenimo svaku prorusku i prozapadnu vrijednost dostojnu pažnje? Sve ljudsko cijenimo i na Zapadu i na Istoku'', ističe vladika Fotije.

Navodi da biti za Rusiju ne znači automatski i biti protiv Zapada.

''I za Zapad smo, ako je kršćanski, ljudski i pošten, to su naše vrijednosti koje tražimo u svim narodima i civilizacijama i poštujemo ih'', govori vladika Fotije i dodaje da će se ta veza s Rusima sigurno čuvati i očuvati, kao dokaz vjekovnog prijateljstva i zajedništva.

Suradnja s državom

Nakon godinu i pol provedenih na čelu Eparhije zvorničko-tuzlanske, vladika Fotije kaže da Crkva u Republici Srpskoj ima dobar status i mnogo prostora za rad, ističući da tu suradnju treba čuvati i unapređivati na opće dobro.

''Mi kao Crkva treba da se držimo principa nemanjićke simfonije - suradnje između Crkve i države koje su načelno odvojene, ali surađuju na dobrobit države. Ti odnosi se izgrađuju povjerenjem i poštovanjem ljudi koji su izabrani od naroda i imaju legitimitet izbora'', ističe vladika zvorničko-tuzlanski.

Kopirati
Drag cursor here to close