Radionice ''Prvi put biram''

Educirano 29.000 mladih birača o izborima

''Izlazak na izbore je od velike važnosti za razvoj demokracije u BiH, a 21 posto biračkog tijela čine upravo mladi ljudi'', ističu iz Koalicije ''Pod lupom''
Vijesti / Politika | 03. 07. 2018. u 13:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Ilustracija

Koalicija ''Pod lupom'' je priopćila da je u razdoblju od ožujka 2016. do lipnja 2018. godine održano ukupno 1.275 radionica za mlade na kojima je sudjelovalo 29.000 mladih birača u 234 različite obrazovne ustanove u 69 općina u BiH.

Evaluacijskim seminarom, održanim sredinom lipnja zavšen je i drugi ciklus radionica ''Prvi put biram''. Ta aktivnost Koalicije ''Pod lupom'' podrazumijeva edukaciju mladih birača koji su navršili ili će navršiti 18 godina starosti prije izbora (lokalnih 2016. i općih 2018. godine) o izborima, načinu glasovanja, ulozi izborne administracije i promatrača, kao i o važnosti njihovog sudjelovanja u izbornom procesu.

''Izlazak na izbore je od velike važnosti za razvoj demokracije u BiH, a 21 posto biračkog tijela čine upravo mladi ljudi. Zbog toga Koalicija 'Pod lupom' kroz ovu aktivnost educira i ohrabruje mlade da iskoriste svoje građansko pravo i izađu na izbore. Efikasnost radionica s mladim ljudima pokazala se na Lokalnim izborima 2016. godine s obzirom na to da je značajniji broj mladih koji prvi put biraju izašao na izbore'', navode iz ove koalicije.

Od 1. svibnja ove godine sedam ureda Koalicije ''Pod lupom'' započelo je sa radom na promatranju ovogodišnjih Općih izbora. Od 15. srpnja do 15. listopada bit će angažirana 63 dugoročna promatrača u svim općinama u BiH koji će zajedno raditi na promatranju izbora, otkrivanju i prijavi izbornih prijevara i nepravilnosti, promatranju izborne kampanje, te održati sastanke s lokalnim izbornim povjerenstvima, političkim subjektima, policijskim postajama, lokalnim medijima i drugim organizacijama civilnog društva.

Koalicija ''Pod lupom'' je pozvala sve građanke i građane BiH da prijave eventualne izborne nepravilnosti i da se prijave za građanske, nestranačke promatrače izbornog dana putem besplatne telefonske linije 080 05 05 05 ili na www.podlupom.org.

Te aktivnosti se realiziraju u okviru BASE projekta (Izgradnja sustava i odgovornosti u izborima) u suradnji i uz financijsku podršku Europske unije (EU) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), priopćeno je iz Koalicije ''Pod lupom''.

Kopirati
Drag cursor here to close